CASCO és kötelező együttkötési kedvezmény


A biztosítók ismét új CASCO és kötelező együttkötési akciókkal fognak jelentkezni novemberben. Az elmúlt két évben történtek változások az együttkötés segítése kapcsán, ezen díjak elérhetők lesznek a kötelező biztosítás kalkulátor segítségével is.

Az együttkötést a biztosítók oly módon segítették, hogy a korábban megszokottól eltérően, lényegesen kevesebb adattal tették megköthetővé, illetve tarifálhatóvá a CASCO biztosítást. A tarifáláshoz és a megkötéshez elegendőek volak a KGFB díjának kiszámításához szükséges adatok, amely körülbelül a fele a megszokottnak.

A kötelező biztosítás október 30-i meghirdetése során fogunk tisztán látni abban, mely biztosító miként kapcsolódik a CASCO értékesítéséhez és milyen kedvezményeket és termékeket fognak kínálni. A tavalyi évben az Aegon, a Genertel és a Generali, a K&H, az MKB, a Signál, az Union és az Uniqa Biztosítók kínáltak 5-26% közötti kedvezményeket együttkötésre.

2013-ban bevezetésre kerül a biztosítási adó, amely alapvetően a vagyonbiztosításokat súlytja. A CASCO esetében az adó mértéke 15% lesz, amelynek az alanya a biztosító, az alapja pedig a díjbevétel. A kötelező biztosításoknál megmarad a baleseti adó a 30%-os mértékével együtt. Itt az üzembentartó az adó alanya és ahogy a múlt évben is történt, idén is kivetik a biztosítók az autósokra.

Nagy kérdés a jövőre nézve, hogy a biztosítók hogyan kezelik a biztosítási adót. Milyen mértékben vetik aki az autósokra, illetve a kivetés mértéke milyen hatással lesz a biztosítók állományára. Amennyiben áthárítás történik, az adott biztosítótól komoly elvándorlás indulhat el, de egy ilyen volumenű CASCO állomány csökkenést a biztosítók nem igen engedhetnek meg maguknak.

Amelyik biztosító lenyeli az adó összegét, veszélybe sodorhatja a CASCO üzletágának a megtérülését. Áthárítás esetében körülbelül 10 ezer forinttal emelkedhet az átlagdíj. A biztosítók helyzetét rontja, hogy a válság óta az állomány jelentősen zsugorodott és a meglévő szerződések is inkább valamilyen csökkentett kockázatú szerződés típusok.

Vissza