Az otthonunk biztonságának az ára a lakásbiztosítás?

A legtöbben abban a hitben élünk, hogy a korábban, általában évekkel-évtizedekkel ezelőtt az ingatlanunkra megkötött lakásbiztosítás teljes védelmet biztosít.

Annak ellenére, hogy aktív keresőként eltöltött életünk nagy részét egy tehermentes ingatlan megszerzésére fordítjuk, mégsem látjuk el megfelelő védelemmel, pedig ma már egy átlagos ingatlanban is milliós tételek vannak, az ingatlan értékéről nem is beszélve, amelyek mellett egy lakásbiztosítás ára eltörpül!

Ezért szükséges, hogy évről évre (egy 8-10 éves biztosítást kötelezően) újra számoljuk-számoltassuk a lakásbiztosításunk díját, illetve egy-egy drágább használati cikk beszerzése, vagy lakásfelújítás után, a biztosításunkban ezeket a vagyongyarapodásokat tüntessük fel, mivel a biztosítók csak azt fizetik ki, amiről (értelemszerűen) tudnak!

CASCO Díjszámítás

Amennyiben Ön a közeljövőben tervezi, hogy lakásbiztosítást köt, iratkozzon fel MOST ingyenes hírlevelünkre. Ebben tájékoztatjuk Önt azokról az értékes információkról, melyek hasznosak és amelyekkel akár több tízezer forintot spórolhat meg biztosításai kapcsán.

lakásbiztosítás kalkulátor

A tapasztalatok szerint, a lakásbiztosítási kötvényben szereplő összegek jócskán alatta vannak a kártérítési igényeknek. Ezt jól példázza, hogy a lakosság, az elmúlt 8-10 évben, sokkal többet költött tartós fogyasztási cikkekre, mint amennyivel a biztosító társaságok a díjakat emelték. Ez az emelés jelenleg az inflációs rátának felel meg.

Ezekre a hiányosságokra akkor derül fény általában, amikor a biztosító, csak egy részét fizeti ki a kárunk pótlási értékének. Ezt elkerülendő, időről időre felül kell vizsgálni a lakásbiztosításunkat, így nem érhet meglepetés. Hiszen, ha végig gondoljuk, hogy a lakásbiztosításunk megkötése óta mekkora változások álltak be ingó és ingatlan vagyonunkban, a legtöbben meglepődünk. Itt természetesen új berendezési tárgyakra, ékszerekre, műszaki cikkekre, és lakásfelújításra-bővítésre gondolhatunk!

Mindenre figyelnünk kell a lakásbiztosításunk megkötésekor, nem szabad csak a díj alapján dönteni. Ha nem szeretjük a meglepetéseket, akkor a lakásbiztosítás megkötése előtt, a biztosítási szolgáltatásokat alaposan meg kell nézni és azok figyelembe vételével lehet és kell döntenünk.

Hiba, ha csak a lakásra kötünk biztosítást, míg a benne található ingóságokra nem! Nem csak azért, mert arányaiban elenyésző a díj különbözete, hanem betörés, villámcsapás, csőtörés, vihar és üvegkár, illetve árvíz esetén nem fizet a biztosító. Legtöbbször ez akkor fordul elő, amikor lakáscélú hitel felvételének az egyik feltétele az ingatlanra kötendő lakásbiztosítás. A bankokat természetesen csak az ingatlan biztonsága érdekli, az ingóságé nem, de az legyen a mi gondunk!

Mi is az a pótlási (újra beszerzési) érték?

Lakásbiztosítás megkötésénél, minden esetben a pótlási értékre való szerződést javasoljuk! Ebben az esetben, a biztosító egy káresemény kapcsán, a vagyontárgyunk pótlási (újra beszerzési) értékének megfelelő kártérítését kapjuk. Azaz, ha villámcsapás következtében a 4 éves laptop javíthatatlanul tönkre megy, nem a 4 éves, pár tízezer forintos árát téríti a biztosító, hanem egy új, hasonló tudású készülékét, annak az árától függetlenül!

Fontos még egyszer megemlíteni, hogy a lakásbiztosításunkat és a tényleges vagyoni helyzetünket folyamatosan hozzuk összhangba! A legjobb, ha évről évre, a lakásbiztosításunk fordulópontja előtt átgondoljuk, hogy milyen újabb változások álltak be ingó és ingatlan vagyonunkban, amelyek szerepelnek a kötvényünkben is.

Ezzel megoldható az, hogy a vagyongyarapodásról a biztosító is tudomást szerezzen. Így egy káresemény során, mivel bejelentettük a vagyongyarapodást, a biztosító nem csak tört értéket, hanem teljes értéket fizet, tehát nem csak a veszteség egy része térül meg. Gondoljuk csak meg, ha például van gyermek a családban, a gyerekszoba felszerelése is folyamatosan cserélődik a bútora (ovis, iskolás, gimnazista), technikai felszerelése is korának megfelelően nő, mindig megjelennek és cserélődnek az eszközei (tv, számítógép, digitális játékok, stb.).

A lakásbiztosítási szerződés újrakötése díjmentes, bár a havi díjban lehet emelkedés a megnövekedett biztosítási érték miatt. Az alulbiztosítottságot, ami ebben a szegmensben komoly probléma, mindenképp érdemes elkerülni!

Számlát kell hozni!

A kárt három-nyolc napon belül be kell jelenteni a biztosítónak a telefonon vagy írásban a kár bejelentő lap kitöltésével, majd függően az eseménytől kérhet a biztosító további szükséges papírokat, pl.: tűzkár esetén a tűzoltósági jegyzőkönyvét, betöréses lopásnál a rendőrség által kiadott dokumentumot.

Azokról a vagyontárgyakról, melyek nagyobb értéket képviselnek, mindenképp meg kell őriznünk a számlát, mivel a biztosító felé igazolnunk kell az értéket. Számlát, a 150-200 ezer forintos értéktől kérik a biztosítók. Egyszerűbb esetekben (pl.: kisebb beázás), sokszor elegendő, ha felhívjuk a biztosítót és bemondás alapján felajánlanak egy összeget. Ebben az esetben nincs kár szakértés, papírozás, stb., csak utalja a biztosító az összeget.

Lakásbiztosítás megkötésekor az átlagos újraépítési összeg meghatározását ajánljuk, amely lakásbiztosítási összeg meg kellene, hogy egyezzen az ingatlan újraépítésének az összegével, azonos minőségben és anyagokban.

A természeti katasztrófák hatására minimálisan nő a lakásbiztosítások száma. Sajnos, a több biztosító által bevezett ALL RISK lakásbiztosítások sem nyújtanak fedezet minden kárra, hiába magasabb a díja az átlag biztosításokénál. Az egyik legnagyobb gondot okozó kár, a belvíz esetére sem köthető, kizáró tényező.1 2 3 4 5 > >>Lakásbiztosítás online és biztosítás a meghibásodott merevlemezekre is!

2018-02-28 05:01:00

A hétköznapjaink szinte elképzelhetetlenek számítógépek nélkül, s ezt a biztosító társaságok is nagyon jól tudják. Egy lakásbiztosítás online már régóta megköthető, emellett azonban más szolgáltatásokat is igénybe vehetünk, melyek az elektronikai eszközeink védelmét szolgálják.

Tovább a(z) Lakásbiztosítás online és biztosítás a meghibásodott merevlemezekre is! hírreGenertel lakásbiztosítás a nyári viharok ellen

2018-02-11 13:14:00

A nyári viharszezonra minden biztosító igyekszik valami újdonsággal kirukkolni. Nincs ez másképp a Genertel Biztosító esetében sem. A nyári viharszezonra különleges és szinte minden időszakos kárra megfelelő fedezetet biztosít.

Tovább a(z) Genertel lakásbiztosítás a nyári viharok ellen hírreHatalmas károkat okoznak az idei időjárások, a lakásbiztosítás előnyös szempontként szerepel

2018-02-04 14:14:00

A lecsapódó viharok nagy károkat okoztak minden területen, a károk már meghaladták az 500 millió forintot. Hazánkban a lakások 75 százaléka biztosított, az új szerződések térítenek mindenféle lakáskárt, azonban a régi szerződések nem ennyire kiterjedtek.

Tovább a(z) Hatalmas károkat okoznak az idei időjárások, a lakásbiztosítás előnyös szempontként szerepel hírreMár lakásbiztosítással védhető a zöldberuházás

2018-01-30 05:02:00

Az Union és az Uniqa Biztosító egyes lakásbiztosításai lehetőséget kínálnak azokra a zöldenergiás hosszútávú befektetések védelmére, amelyek egyre gyakoribbak a magyar otthonokban is: napkollektor, hőszivattyú, szélerőmű.

Tovább a(z) Már lakásbiztosítással védhető a zöldberuházás hírreViharkár

2018-01-23 03:05:00

Akik családiházzal rendelkeznek, egyre fokozottabban fel kell készülni a szélsőséges időjárás okozta károkra. Egy ingatlanra általában a tulajdonos, vagy a hasznonélvező köthet vagyonbiztosítást, de mindenki más, aki az ingatlan megóvásában érdekelt. A lakásbiztosítást havi pár ezer forinttól lehet kötni viharkárra.

Tovább a(z) Viharkár hírreMilyen lakásbiztosítás díjakra számíthatunk

2018-01-17 05:01:00

Az új biztosítási adó egyrészről komoly versenyhelyzetet teremthet, viszont a szektor terhelésének következtében a biztosítók veszteséget könyvelhetnek el, ha nem terhelik át az adó összegét. Bár a biztosítók vagyon jellegő termékei közül a lakásbiztosítás és a CASCO a legértékesebb, itt lehet díjemelkedés, de az utasbiztosítások sem jelentenek kivételt.

Tovább a(z) Milyen lakásbiztosítás díjakra számíthatunk hírreSenkinek nem szabad spórolnia a lakásbiztosításon

2018-01-14 09:03:00

Egy ingatlanban keletkező kár kijavítása nagyon sok pénzbe kerül. Egy vihar, beázás vagy tűz okozta kár lakhatatlanná tud tenni egy egész ingatlant. A lakásbiztosításon sosem szabad spórolni, mert azt az otthonunk biztonsága érdekében kötjük.

Tovább a(z) Senkinek nem szabad spórolnia a lakásbiztosításon hírreA lakásbiztosítás fizeti a villám és a túlfeszültség okozta károkat

2018-01-06 05:04:00

A napokban felröppent hírre, miszerint a biztosítók szigorítják a villámcsapás okozta túlfeszültség okozta károk kifizetéseit, egyre másra érkeznek a sajtóban a cáfolatok. A hírbe hozott Aegon Biztosító csak egyes típusú, új szerződések esetében írja elő a plusz védelmet.

Tovább a(z) A lakásbiztosítás fizeti a villám és a túlfeszültség okozta károkat hírrePosta lakásbiztosítás számtalan csomagban és kiváló kedvezményekkel!

2018-01-05 06:02:00

Kétségtelen, hogy a Posta Biztosító új szolgáltatónak mondható, s ez a kedvezményein is észrevehető, ugyanis számos olyan akciós ajánlattal rendelkezik, melyek már szinte kihagyhatatlannak mondhatóak. Nagyon sok csomag közül válogathatunk, melyek között biztosan rá fogunk lelni arra, mely az igényeinknek tökéletesen megfelel.

Tovább a(z) Posta lakásbiztosítás számtalan csomagban és kiváló kedvezményekkel! hírreKomolyabban kéne venni a lakásbiztosítást

2017-12-27 16:17:00

A hazai piac lefedettsége rossznak éppenséggel nem mondható, viszont a lakásbiztosítás szerződéses állomány minősége komoly problémákat vet fel, legfőképp az alulbiztosítottság kérdéskörében. Ennek a rendezésére kitűnő alkalom lehet a januárban bevezetett biztosítási adó.

Tovább a(z) Komolyabban kéne venni a lakásbiztosítást hírre