Az otthonunk biztonságának az ára a lakásbiztosítás?

A legtöbben abban a hitben élünk, hogy a korábban, általában évekkel-évtizedekkel ezelőtt az ingatlanunkra megkötött lakásbiztosítás teljes védelmet biztosít.

Annak ellenére, hogy aktív keresőként eltöltött életünk nagy részét egy tehermentes ingatlan megszerzésére fordítjuk, mégsem látjuk el megfelelő védelemmel, pedig ma már egy átlagos ingatlanban is milliós tételek vannak, az ingatlan értékéről nem is beszélve, amelyek mellett egy lakásbiztosítás ára eltörpül!

Ezért szükséges, hogy évről évre (egy 8-10 éves biztosítást kötelezően) újra számoljuk-számoltassuk a lakásbiztosításunk díját, illetve egy-egy drágább használati cikk beszerzése, vagy lakásfelújítás után, a biztosításunkban ezeket a vagyongyarapodásokat tüntessük fel, mivel a biztosítók csak azt fizetik ki, amiről (értelemszerűen) tudnak!

CASCO Díjszámítás

Amennyiben Ön a közeljövőben tervezi, hogy lakásbiztosítást köt, iratkozzon fel MOST ingyenes hírlevelünkre. Ebben tájékoztatjuk Önt azokról az értékes információkról, melyek hasznosak és amelyekkel akár több tízezer forintot spórolhat meg biztosításai kapcsán.

lakásbiztosítás kalkulátor

A tapasztalatok szerint, a lakásbiztosítási kötvényben szereplő összegek jócskán alatta vannak a kártérítési igényeknek. Ezt jól példázza, hogy a lakosság, az elmúlt 8-10 évben, sokkal többet költött tartós fogyasztási cikkekre, mint amennyivel a biztosító társaságok a díjakat emelték. Ez az emelés jelenleg az inflációs rátának felel meg.

Ezekre a hiányosságokra akkor derül fény általában, amikor a biztosító, csak egy részét fizeti ki a kárunk pótlási értékének. Ezt elkerülendő, időről időre felül kell vizsgálni a lakásbiztosításunkat, így nem érhet meglepetés. Hiszen, ha végig gondoljuk, hogy a lakásbiztosításunk megkötése óta mekkora változások álltak be ingó és ingatlan vagyonunkban, a legtöbben meglepődünk. Itt természetesen új berendezési tárgyakra, ékszerekre, műszaki cikkekre, és lakásfelújításra-bővítésre gondolhatunk!

Mindenre figyelnünk kell a lakásbiztosításunk megkötésekor, nem szabad csak a díj alapján dönteni. Ha nem szeretjük a meglepetéseket, akkor a lakásbiztosítás megkötése előtt, a biztosítási szolgáltatásokat alaposan meg kell nézni és azok figyelembe vételével lehet és kell döntenünk.

Hiba, ha csak a lakásra kötünk biztosítást, míg a benne található ingóságokra nem! Nem csak azért, mert arányaiban elenyésző a díj különbözete, hanem betörés, villámcsapás, csőtörés, vihar és üvegkár, illetve árvíz esetén nem fizet a biztosító. Legtöbbször ez akkor fordul elő, amikor lakáscélú hitel felvételének az egyik feltétele az ingatlanra kötendő lakásbiztosítás. A bankokat természetesen csak az ingatlan biztonsága érdekli, az ingóságé nem, de az legyen a mi gondunk!

Mi is az a pótlási (újra beszerzési) érték?

Lakásbiztosítás megkötésénél, minden esetben a pótlási értékre való szerződést javasoljuk! Ebben az esetben, a biztosító egy káresemény kapcsán, a vagyontárgyunk pótlási (újra beszerzési) értékének megfelelő kártérítését kapjuk. Azaz, ha villámcsapás következtében a 4 éves laptop javíthatatlanul tönkre megy, nem a 4 éves, pár tízezer forintos árát téríti a biztosító, hanem egy új, hasonló tudású készülékét, annak az árától függetlenül!

Fontos még egyszer megemlíteni, hogy a lakásbiztosításunkat és a tényleges vagyoni helyzetünket folyamatosan hozzuk összhangba! A legjobb, ha évről évre, a lakásbiztosításunk fordulópontja előtt átgondoljuk, hogy milyen újabb változások álltak be ingó és ingatlan vagyonunkban, amelyek szerepelnek a kötvényünkben is.

Ezzel megoldható az, hogy a vagyongyarapodásról a biztosító is tudomást szerezzen. Így egy káresemény során, mivel bejelentettük a vagyongyarapodást, a biztosító nem csak tört értéket, hanem teljes értéket fizet, tehát nem csak a veszteség egy része térül meg. Gondoljuk csak meg, ha például van gyermek a családban, a gyerekszoba felszerelése is folyamatosan cserélődik a bútora (ovis, iskolás, gimnazista), technikai felszerelése is korának megfelelően nő, mindig megjelennek és cserélődnek az eszközei (tv, számítógép, digitális játékok, stb.).

A lakásbiztosítási szerződés újrakötése díjmentes, bár a havi díjban lehet emelkedés a megnövekedett biztosítási érték miatt. Az alulbiztosítottságot, ami ebben a szegmensben komoly probléma, mindenképp érdemes elkerülni!

Számlát kell hozni!

A kárt három-nyolc napon belül be kell jelenteni a biztosítónak a telefonon vagy írásban a kár bejelentő lap kitöltésével, majd függően az eseménytől kérhet a biztosító további szükséges papírokat, pl.: tűzkár esetén a tűzoltósági jegyzőkönyvét, betöréses lopásnál a rendőrség által kiadott dokumentumot.

Azokról a vagyontárgyakról, melyek nagyobb értéket képviselnek, mindenképp meg kell őriznünk a számlát, mivel a biztosító felé igazolnunk kell az értéket. Számlát, a 150-200 ezer forintos értéktől kérik a biztosítók. Egyszerűbb esetekben (pl.: kisebb beázás), sokszor elegendő, ha felhívjuk a biztosítót és bemondás alapján felajánlanak egy összeget. Ebben az esetben nincs kár szakértés, papírozás, stb., csak utalja a biztosító az összeget.

Lakásbiztosítás megkötésekor az átlagos újraépítési összeg meghatározását ajánljuk, amely lakásbiztosítási összeg meg kellene, hogy egyezzen az ingatlan újraépítésének az összegével, azonos minőségben és anyagokban.

A természeti katasztrófák hatására minimálisan nő a lakásbiztosítások száma. Sajnos, a több biztosító által bevezett ALL RISK lakásbiztosítások sem nyújtanak fedezet minden kárra, hiába magasabb a díja az átlag biztosításokénál. Az egyik legnagyobb gondot okozó kár, a belvíz esetére sem köthető, kizáró tényező.1 2 3 4 5 > >>A nyaralókra kötött lakásbiztosítást csak körültekintően

2018-03-20 13:32:00

A nyaralók nagy részére a tulajdonosok általában kötnek lakásbiztosítást, de fontos, a körültekintő szerződés, hogy biztosak lehessünk abban, hogy a biztosító fizetni fog kár esetén. Több dolog van, amiért a biztosító felárat kér, vagy nem érdemes biztosítani.

Tovább a(z) A nyaralókra kötött lakásbiztosítást csak körültekintően hírreLakásbiztosítás kötés: elmulaszthatatlan tényezők

2018-03-02 13:05:00

Vannak olyan dolgok, amelyre akkor is fel kell készülnünk lakásbiztosítás kötés kapcsán, ha tudjuk, hogy a biztosítási szakemberek készségesen eligazítanak bennünket a biztosítás útvesztőjében. Akinek saját lakása van, bizony bármikor számolhat a bajjal is, ami szélsőséges esetben több millió forintra is rúghat.

Tovább a(z) Lakásbiztosítás kötés: elmulaszthatatlan tényezők hírreLakásbiztosítás online és biztosítás a meghibásodott merevlemezekre is!

2018-02-28 05:01:00

A hétköznapjaink szinte elképzelhetetlenek számítógépek nélkül, s ezt a biztosító társaságok is nagyon jól tudják. Egy lakásbiztosítás online már régóta megköthető, emellett azonban más szolgáltatásokat is igénybe vehetünk, melyek az elektronikai eszközeink védelmét szolgálják.

Tovább a(z) Lakásbiztosítás online és biztosítás a meghibásodott merevlemezekre is! hírreKülönleges lakásbiztosítás a Generalitól

2018-02-22 07:02:00

Különleges biztosítási szolgáltatásokat nyújt a Generali Házőrző otthon és életmód biztosítás. Az SMS viharjelző szolgáltatás által, felvilágosítást kapnak az ügyfelek az időjárásról, ami ingyen jár a lakásbiztosítás csomag mellé, ha Mozaik, Nívó, vagy Extra módozatot köt 2012. május 11. és 2012. szeptember 14 közötti időszakban köti meg.

Tovább a(z) Különleges lakásbiztosítás a Generalitól hírreIdőjárás biztosítás a lakásbiztosítás mellé

2018-02-12 12:17:00

A sokrétű lakásbiztosítás csomagok kidolgozásában élen járó Generali Biztosító, egy teljesen új, és egyedi szolgáltatással rukkolt elő ügyfelei számára. A Házőrző otthon –és életmód-biztosítás mellé most kiegészítő biztosításként időjárás biztosítás is választható.

Tovább a(z) Időjárás biztosítás a lakásbiztosítás mellé hírreGenertel lakásbiztosítás a nyári viharok ellen

2018-02-11 13:14:00

A nyári viharszezonra minden biztosító igyekszik valami újdonsággal kirukkolni. Nincs ez másképp a Genertel Biztosító esetében sem. A nyári viharszezonra különleges és szinte minden időszakos kárra megfelelő fedezetet biztosít.

Tovább a(z) Genertel lakásbiztosítás a nyári viharok ellen hírreHatalmas károkat okoznak az idei időjárások, a lakásbiztosítás előnyös szempontként szerepel

2018-02-04 14:14:00

A lecsapódó viharok nagy károkat okoztak minden területen, a károk már meghaladták az 500 millió forintot. Hazánkban a lakások 75 százaléka biztosított, az új szerződések térítenek mindenféle lakáskárt, azonban a régi szerződések nem ennyire kiterjedtek.

Tovább a(z) Hatalmas károkat okoznak az idei időjárások, a lakásbiztosítás előnyös szempontként szerepel hírreMár lakásbiztosítással védhető a zöldberuházás

2018-01-30 05:02:00

Az Union és az Uniqa Biztosító egyes lakásbiztosításai lehetőséget kínálnak azokra a zöldenergiás hosszútávú befektetések védelmére, amelyek egyre gyakoribbak a magyar otthonokban is: napkollektor, hőszivattyú, szélerőmű.

Tovább a(z) Már lakásbiztosítással védhető a zöldberuházás hírreViharkár

2018-01-23 03:05:00

Akik családiházzal rendelkeznek, egyre fokozottabban fel kell készülni a szélsőséges időjárás okozta károkra. Egy ingatlanra általában a tulajdonos, vagy a hasznonélvező köthet vagyonbiztosítást, de mindenki más, aki az ingatlan megóvásában érdekelt. A lakásbiztosítást havi pár ezer forinttól lehet kötni viharkárra.

Tovább a(z) Viharkár hírreCIG Pannónia Biztosító

2018-01-22 07:04:00

A CIG Pannónia Biztosító idén tavasszal dobta piacra a 3D Lakásbiztosítás termékét. A biztosító Egy Alapcsomagra építve, az ügyfelek igényeit maximálisan kielégíteni próbáló, további három csomagot építettek, hogy minden élethelyzetre kapjanak biztosítási választ. Ez a 3D csomag, az Élethelyzet, az Életszakasz és az Életstílus névre hallgat.

Tovább a(z) CIG Pannónia Biztosító hírre