Esnek tovább a biztosítási díjak


A bevezetett adók ellenére a biztosítóknál a díjak tovább esnek. A biztosítók több termék esetében, még az inflációval sem tudják a lépést tartani a díjemelés tekintetében. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás, a CASCO vagy a lakásbiztosítások esetében is díjcsökkenés várható.

A biztosítók terhei a biztosítási adó miatt jelentősen megnőtt január elsejétől, de a díjakban csak baleseti adót tudják áthárítani az ügyfelekre a kötelező biztosítás esetében. Az ügyfélállománymegtartása érdekében a biztosító társaságok egyenlőre lemondanak a profitjukról és annak terhére fizetik be a különadókat.

A különadók esetében a kötelező biztosítás baleseti adója maradt 30%-os, a CASCO 15%, a lakásbiztosítások esetében10% és az utasbiztosítás biztosítási adója 10%-al adózik a díj alapján. A biztosítók abban az esetben, ha érvényesítenék részben vagy egészben a plusz terheket, csak az évfordulótól tehetnék meg.

A díjak csökkenésében jelentős szerepet játszanak a biztosítás kalkulátorok, amelyek segítségével az ügyfelek akár 25%-ot is megtakaríthatnak. Sokan csak a KGFB-t ellenőrzik évfordulókor egy kötelező biztosítás kalkulátorral, míg a CASCO és lakásbiztosítások díjait egyáltalán nem. Minél régebben kötött valaki egy ilyen biztosítást, annál nagyobb megtakarítást tud elérni egy CASCO kalkulátor, vagy lakásbiztosítás kalkulátor segítségével.

Ennek az az oka, hogy a biztosítók ezeket a szerződéseket évről évre indexálják, és jól tudják, hogy kik azok, akik nem váltanak biztosítót, így rájuk nagyobb díjemelést terhelnek. A kötelező szegmensben is megfigyelhető, hogy a hűséges ügyfelekre hárítják a rendszeresen biztosítót váltó ügyfeleknek kínált kedvezményeket.

Vissza