A CASCO állomány 5%-al csökkent


A CASCO piac is válságban van, mint a gépjárműbiztosítások általában de a hitelválság épp ezt az ágazatot súlytja leginkább. A múlt évben 8 ezer szerződéssel több köttetett, mint az azt megelőző évben, mégis a válságot megelőző évhez képest 5% mínuszban áll a szerződés állomány.

A tavalyi emelkedés elsősorban a rész biztosításoknak volt köszönhető, amelyek nem nyújtanak teljeskörű védelmet, csak valamilyen, adott káreset kapcsán. Ilyen termék, az egyik legnépszerűbb mini CASCO a Genertel Biztosítótól.

Bár ezek a termékek valós piaci igényeket elégítenek ki, mégis elmarad a szolgáltatás és a védelmi szint attól a szinttól, amit az ügyfelek elvárnának. Ráadásul a piaci körülmények is a piac ellen dolgozik, hiszen a válságot megelőző időszakhoz képest a díjbevételek 30%-ot olvadtak és a csökkenő kereslet mellett, zuhanó átlagdíjakkal, az új autó kereskedelem stagnálása miatti teljes CASCO-k kipörgése nem ígér fényes jövőt, az elkövetkezendő időszakban.

Az új biztosítási adó sem ígér sok jót, mivel amíg a KGFB esetében az adót áthárították az ügyfelekre, ez ebben a szegmensben nem fog működni, mivel az emberek nem fogják megfizetni a többlet terhet, a biztosítók a piaci díjbevétel stagnálásának is örülnének. Valószínűleg, itt a szerződéses állomány megőrzése érdekében részben, vagy egészben átvállalásra kerül az új adó az ügyfelektől, de ez nem a teljes, hanem a rész kockázatú CASCO előretörését fogja jelenteni.

Vissza