A rész CASCO-k tartják el a piacot


A gépjárműbiztosításokat nem csak a piaci körülmények, hanem a biztosítási adó is visszaveti. Igaz, a biztosítók több szerződést kezelnek mint a válságot megelőző években, de ezek már többnyire csökkentett kockázatú termékek, mint a mini CASCO.

A szerződések száma nyolcezerrel emelkedett ugyan, de a -5%-al esett vissza a válság előtti szinthez képest. Ez nagyban köszönhető annak, hogy ugyan valós piaci igényeket kielégítő csökkentett kockázatú CASCO biztosításokat dobtak piacra a biztosítók, de a gépjárműpark folyamatos öregedése kipörgeti a teljes kockázatú termékkel biztosított szerződéseket, melyeket a tulajdonosok nem fognak megújítani.

Ez a jelenség a válság 5-6. évében fokozottan fog jelentkezni. A CASCO piac díjbevétele ráadásul harmadával zsugorodott kényszerpályára állítva a biztosítókat. Az újonan bevezetett biztosítási adó is tovább nyomja majd a szektort, hiszen míg a kötelező biztosításban a biztosítók az ügyfelekre hárították a plusz terhet, a CASCO esetében ez nem így fog történni és több kedvezőtlen hatással fog járni.

A biztosítók a szerződések megőrzése érdekében nem hárítják át a plusz terhet, viszont a kockázatokat csökkentik, és/vagy több rész CASCO terméket dobnak a piacra, ami a teljes CASCO kiszorulását eredményezheti a piacról.

Vissza