CASCO-sok figyelem, díjemelkedés, vagy csökkenés jön


A novemberi kötelező biztosítás váltás kampány közeledik, akinek van CASCO biztosítása, annak érdemes lesz odafigyelnie, mert bevezetésre kerül a biztosítási adó és nem tudni, ki hárítja át az ügyfelére és ki fogja lenyelni a 15%-os adót. A biztosítók eddig is díjazták a CASCO és kötelező biztosítás kötést, de most sokkal összetettebb a dolog.

A korábbi években a biztosítók 5-25% kedvezményt kínáltak a KGFB díjakból, amelyet a biztosítók 50%-a alkalmazott valamilyen mértékben. Az együttkötés során, a biztosítók olyan termékeket dolgoztak ki, amelyeknek a megkötési folyamata sokkal egyszerűbbé vált.

Ezeket a termékeket a KGFB tarifaszámítási adataiból is meg lehet kötni, ami durván fele annyi adatbevitelt jelent, mint egy általános CASCO esetében. Így a kötelező biztosítás kalkulátorban is meg lehet jeleníteni a CASCO+GFB díjat és nem bonyolódik a díjszámítás sem. Az autósok sokkal több információt kapnak ebben a formában, további lépések nélkül.

Januárban bevezetik a biztosítási adót, amely a CASCO esetében 15%-ot jelent. Az új adó alanya a biztosító lesz, a befizetett adó alapja pedig az éves díj összege. A kötelező biztosításoknál marad a baleseti adó, a 30%-os mértékkel és az üzembentartóval, mint az adó alanyával. A baleseti adót az autósok fogják fizetni idén is, de a biztosítási adó áthárításának lehetősége több kérdést is felvet a kiélezett piacon.

A helyzet kiélezett. A piacon az ügyfelek árérzékenyek, a legtöbben feleslegesnek tartják a CASCO-t, az autók átlagéletkora jelentősen emelkedik, mivel a válság beköszöntével megállt az új autó értékesítés. A teljes CASCO-k aránya elenyésző, az állomány valamilyen csökketett kockázatú szerződés. A biztosítók foggal körömmel harcoltak azért, hogy az állomány megmaradjon, ha a díjbevétel zuhan is.

Aki áthárítja az adót, az azt kockáztatja, hogy jelentős ügyfél elvándorlást szenved el, amit a CASCO üzletága nem bír elviselni. Aki benyeli az adót, annak a megtérülése kerül veszélybe. A kérdőjelek ellenére az a valószínűbb, hogy a biztosítók nem hárítják át az adót, mivel ez a piac nem bírná elviselni az áremelést.

Vissza