CASCO és kötelező biztosítás együttkötés novemberben


Hamarosan itt a kötelező biztosítás kampány, amelyben a CASCO és kötelező együttkötésre a biztosítók jelentős kedvezményeket szoktak kínálni. Az együttkötés néhány éve lett nagy sláger, mivel a biztosítók kitűnő, de csökkentett kockázatú módozatokkal rukkoltak elő. Az úttörő a miniCASCO volt a Generteltől. A tavalyi évben a biztosítók számtalan kedvezményt adtak egy-egy CASCO és kötelező biztosítás kötése esetén.

Úgy mint az AEGON 2.500.- Ft-ot, a Generali 15%, a Genertel 26%, K&H, Union 5-5%, MKB, Uniqa és a Signál 10-10%. Ebből a felsorolásból is jól látszik, hogy a biztosítók jelentős hangsúlyt fektetnek a keresztértékesítésre. A novemberi kampány során, az autósoknak egyszerűbb lett az együttkötés menete is.

Míg korábban egy CASCO szerződéshez kétszer annyi adatra volt szükség, mint egy KGFB-hez, addig a biztosítók úgy dolgozták ki a CASCO termékeket, hogy a kampány során a kötelező biztosítás kalkulátorban a KGFB díj kiszámításához szükséges adatmennyiség alapján, beillesztehtő legyen a kötelező díj mellé a CASCO díj is.

A CASCO biztosításokat 2013-tól biztosítási adó is fogja súlytani. Az adó mértéke 15% lesz, míg a kötelező biztosítások esetében marad a 30%-os baleseti adó. Míg az utóbbi esetében az adó alanya a gépjármű üzembentartója, addig a biztosítási adó esetében a biztosítóknak kell az adót befizetni a bevétel után. A baleseti adó esetében a biztosítók át is hárították az üzembentartókra az adó összegét, a biztosítási adó esetében még nem tudni, mi lesz a biztosítók válasza az új adónemre.

Egyelőre találgathatnak csak a piaci szereplők, mi lesz a biztosítási adó 15%-val. Ki mennyit hárít át a szerződőre, hogyan módosulnak a szerződéses állományok, mekkora elvándorlás kezdődik és mekkora lesz a jelenlegi CASCO átlagdíjból. Egyes becslések a 60 ezres díjat 70 ezerre tolják az új adó bevezetésével. A biztosítókat óvatosságra inti a piac, így valószínűbb az adó átvállalása, semmint annak átterhelése az ügyfélre.

A jelenlegi állomány zöme csökkentett kockázatú biztosítás, nagyon kevés a teljes CASCO. A válság kirobbanása a CASCO biztosítási piacot tépázta meg a leginkább a vagyonbiztosítások közül. Az új autó eladások szinte a töredékén állnak a válság előttinek, a használtakra pedig teljes CASCO-t nem kötnek. Ezért a biztosítók olyan speciális csökkentett kockázatú biztosításokat dolgoztak ki, amelyek egy-egy káresetre összpontosít. Az adó bevezetésével, vagyis annak áthárításával  az adott biztosító jelentős állománycsökkeést érhet el, mivel az ügyfelek rendkívül árérzékenyek.

Vissza