CASCO kárrendezés


A gépjárművek kárrendezése a biztosítás terhére többféle képpen történhet. A biztosító kifizeti a javítást, vagy gazdasági, és vagy műszaki totálkárossá nyílvánítja az autót.

Totálkár akkor egyértelmű, amikor az autó műszakilag vált a baleset során javíthatatlanná. Ebben az esetben az önrész, szerződésben rögzített százalékos vagy fix összegét vonja le a biztosító, az eurotax segítségével megállapított káridőponti érték összegéből, majd a különbséget fizeti ki az ügyfélnek a roncsérték figyelembe vételével.

A gazdasági totálkár esetén gyakorlatilag az eljárás azonos a műszaki totálkárral, csak ilyenkor a biztosítónak nem éri meg megjavíttatni az autót, a helyreállítás magas költsége miatt.

Amennyiben hitel van az autón, a pénzintézet egy összegben követeli a tartozást, a hitel azonnali felmondását követően. Abban az esetben van lehetőség részletfizetést kérni, ha már csak néhány hónapnyi részlet maradt el. Éppen ezért azonnali jelentési kötelezettségünk van a hitelező intézet felé!

A CASCO biztosítás sem térít teljes kárt, mivel káridőponti értéken fizet, illetve az önrészt is levonják a kifizetéskor. Ennek elkerülése végett, érdemes lehet kiegészítő biztosítást kötni, mely ebben az esetben a vételár biztosítás lehet.

Vételár-biztosítás birtokában, nem bukjuk el sem az önrészt, sem az új és a használt autó értéke közti különbsége sem, melyet a CASCO nem térít. Így lehetőségünk nyílik arra, hogy a baleset után, szinte azonnal egy új autóba üljünk.

Vissza