Hiába van CASCO biztosításunk, a szabályzatokban is vannak kivételek


Nem fizet a CASCO biztosítás mindent, a biztosítók szabályzataiban találhatóak olyan kivételek, amelyek teljesülése esetén nem térítik meg a keletkezett kárt. Ezek az esetek tipikusan felelőtlen viselkedésre vezethetőek vissza, de a szabályzatokat nem árt átnézni kötés előtt, és utána sem.

Ilyen esetek például, amikor a gépjárműből hiányzik valamelyik, a működéshez elengedhetetlen folyadék, vagy épp az előírtnál kevesebb van belőle az autóban. Lehet az fék- vagy motorolaj, esetleg fagyálló a hűtőben. Az ilyen, működésben okozott károkért a biztosító kizárja a felelősségét.

Saját felelősségünkre utazhatunk olyan országokba is, ahol tüntetések, zavargások, netán polgárháború vagy háború van. A biztosítók a szabályzataikban kitérnek a helytelenül rögzített rakomány okozta károkra, illetve a túlterhelt csomagtartó esetére is.

Ügyelni kell arra is, hogy ne hagyjuk a kocsiban a kulcsot, és a kocsi papírjait: forgalmi, törzskönyv, szervízkönyv. Ilyen trükkös lopások történtek már 10-15 éve is, amikor reggel a gépjárműtulajdonos kiáll a garázsból és a kapu becsukásáig nem állítja le az autót. A tolvajok ilyenkor ugranak a gépjárműbe és elviszik azt.

A biztosítónak minden okirattal és kulccsal is el kell tudnunk számolni. Töréskár esetén a vezető nem lehet ittas vagy bedrogozott állapotban, és nem fizet a biztosító akkor sem, ha szabálysértés esetleg bűncselekmény közben keletkezik a kár. Továbbá, nem szeghetjük meg a szerződésben vállalt, a vezető életkorára tett kitételt sem, mely szerint a vezető nem lehet egy bizonyos életkor alatt.

Vissza