Hogyan váljunk meg a CASCO-tól?


Egyre több embert érint a fizetési nehézség, amely egyre több szolgáltatás, vagy termékvásárlás elhalasztását eredményezi a lakosság körében. Ennek a CASCO is áldozatául esett, mivel a spórolás jegyében egyre többen válnak meg a biztosításuktól.

A biztosítóknál a hivatalos útja annak, hogy megváljunk CASCO biztosításunktól, az a szerződés fordulónapját megelőző 30. napig történő felmondás. Jellemzően az ajánlott levél a legmegfelelőbb, de lehet faxon, vagy a biztosító irodájában is. Az online alkusz csak a biztosító váltás esetén, a CASCO kalkulátorral kötött új szerződés esetén mondják fel a régit.

A biztosítóknál a szerződések határozatlan időre születnek, amely a felmondás hiányában a szerződés tovább élését jelenti automatikusan, új szerződéskötés esetén, pedig az új szerződés nem is lép életbe, ha a régit nem mondtuk fel. A régi szerződés felmondását nem kell indokolni.

A szerződés megszűnhet érdekmúlással is, mint a KGFB-nél, például, ha eladjuk az autót. A biztosítókkal a szerződés megszűntetéséről közös megállapodással történhet ugyan, de ritka példa az, ha megadják a biztosítók a hozzájárulásukat.

A vagyonbiztosításokat nemfizetéssel is megszűntették korábban a biztosítók, de jelenleg a gyakorlatban már kezdenek ettől eltérni. Amennyiben az ügyfél nem fizet, a szerződés alól nem bújhat ki. Van olyan biztosító, akik nem törlik a szerződést, hanem tovább tartják életben és folyamatos díjfizetés felszólításokat küldenek az ügyfélnek.

Díjnemfizetéssel megszűntetett szerződések esetében az ügyfél rendszerint elveszíti a CASCO bónuszát, de aki nem tudja fizetni a díjat, az valószínűleg nem fog ezt követően egy új szerződést kötni, egyébként viszont egy év után amúgy is elveszítené a bónuszt, ha nem rendelkezik CASCO-val.

Egyes biztosítóknál, ha ki aadják a törlési értesítőt, a törlésig, mivel addig kockázatban volt a biztosító, akár behajtás kérésével is beszedik a fentmaradt díjat.

Vissza