Kötelező biztosítás vagy CASCO, ha totálkárunk van?


A kötelező biztosítás körébe nem túl jó a totálkár rendezése. Bár a MABISZ szerint ezen a törvényen nem kel változtatni, bár azt elismerték, hogy a CASCO biztosítás terhére jobban jár az ügyfél, ha itt rendezi.

Gazdasági totálkár az, ha az gépjármű kárkori értéke 50-60%-át a javítás meghaladja. Ilyenkor a roncstelep megveszi a totálkáros gépjárművet a biztosító pedig kifizeti a roncsérték és a kárkori érték különbözetét. Az Indra Biztosítottak Egyesülete szerint ez a módszer egyáltalán nem méltányos, ugyanis az európai biztosítók ebben az esetben a teljes kárkori értéket kifizetik.

Ez a módszer pedig az itthoni biztosítókat arra ösztökéli, hogy egyre magasabb roncsértéket határozzon meg. Az Indra szervezet indítványozza, hogy a biztosítók 30 napon belül a teljes kárkori értéke fizessék ki. Viszont a MABISZ szerint nem szerencsés a Ny- európai példát venni, ugyanis az ott futó autók kora jóval fiatalabb a hazaiénál.

Ezért azt tanácsolják, hogy inkább a CASCO terhére legyen a totálkár megállapítva, ott ugyanis a totálkár pontosabban van meghatározva. Itt az ügyfél utólag fizettetheti meg a biztosítóval a javíttatást. és itt nem kell megvárni, mint a kötelező biztosításnál, hogy a károkozó elismerje vétkességét.

Az Indra azt is elintézte, hogy ma már nem vonhat le a biztosító a biztosítás keretein belül a kárrendezésnél, ha lopás esetén a gépjárműben felejtette a tulajdonos a forgalmi engedélyt.

Az idei év kötelező biztosításának időszaka sokkal hangosabb lesz a kampány időszakában. Több kedvezmény, alacsonyabb kötelező tarifák. Most már a motor teljesítménye alapján számolnak a biztosítók. Oldalainkon, a kötelező biztosítás váltás időszakában, a CASCO biztosítását megtekintheti!

Vissza