Tudunk olcsó CASCO-t kötni?


A hazai piacon az autósok ötöde rendelkezik valamilyen CASCO biztosítással. A jelenlegi átlagdíj a töredéke a négy-öt évvel ezelőtti díjszintnek, mégis a megkérdezett autósok többségénél a magas díjakra hivatkozva nem jön létre szerződéskötés.

A biztosítók a jelenlegi díjaikat tovább csökketeni nem fogják, így nem várható, hogy emelkedjen a biztosítottság ebben a termékkörben. A válság előtti években ez a lefedettség a lízingelt és hiteles autókra kötelezően kötött CASCO-kal alakult ki, most viszont csak a 20%-át értékesítik az autókereskedők a válság előtti időszaknak. Az elöregedett járműparkra viszont egyre inkább nem éri meg szerződést kötni.

A biztosítók úgy tudták csak megőrizni a szerződéseik számát, hogy bevezették a rész-CASCO biztosításokat, amelyek csak bizonyos káresetekre kínáltak fedezetet. Ennek révén zuhant néhány év leforgása alatt az átlagdíj 30-40%-ot. Tudnak-e az ügyfelek csökkenteni a díjaikon anélkül, hogy a biztosítási fedezetek csorbulnának.

Érdemes évente használni a CASCO kalkulátort, mivel a biztosítói verseny azonos fedezet mellett minden évben olcsóbb díjakat párosít, ráadásul a a bónuszbesorolásunk is évente jevul, ha nem okoztunk balesetet. A piacon más biztosítók is komoly kedvezményeket kínálnak, tehát a piac évenkénti kontrolálása megéri azt az öt percnyi fáradságot, míg eljutunk a gépjárművünk díjtáblázatáig. Egy esetleges CASCO-kötelező biztosítás együttkötéssel szintén 10-30%-ot megtakaríthatunk általában. A díjcsökkentésben az éves fizetési ütem és a magasabb önrész vállalási is komoly segítséget jelent.

Vissza