Az életbiztosítások értéke indexálással őrizhető meg


A kockázati életbiztosításoknál lehetőség van a haláleset során kifizetett összeg növelésére indexálással, amely a befizetett díjakat is növeli. Az indexálás mértéke az inflációs ráta környékén alakul, amellyel a biztosítás értéke megőrizhető.

Egy szerződés indexálása történhet egy fix % alapján, vagy az előző év inflációs rátája szerint. Az indexálás mind a biztosítási összeget, mind a díjat emeli. A biztosítók egyforma mértékben szokták a kettőt változtatni rendszerint, de ez nem mérvadó.

Az indexálásra azért van szükség, mert a biztosítás értéke az infláció miatt évről évre kevesebbet ér, így viszont megőrizhető a biztosítás értékeA szerződő viszont az indexálás mértékénél nagyobb összegben is emelheti a szerződése díját, viszont pár év után érdemes a piacon körbenézni, hiszen a biztosítók portfóliójában egyre több jó életbiztosítás kínálkozik.

A biztosítóknak épp úgy szüksége van a szerződések indexálására, mivel a költségei neki is emelkednek, ezáltal a nem indexált szerződés többlet terhet jelent számára. Az indexnek rendszerint az inflácoó mértékét kínálják fel a biztosítók, de ettől el lehet térni.

Léteznek olyan konstrukciók is, amelyek fix összegűek és jelentős mértékben eltérnek az inflációtól, akár pozitív, akár negatív irányban. Az indexálást írásban tett nyilatkozattal lehet visszautasítani, de van, ahol külön kell igényelni azt.

Vissza