Az életbiztosításokhoz adókedvezményre lenne szükség


Az életbiztosításokhoz versenysemlegesség kellene, így vélik a biztosítók. Az elmúlt évek alatt 100 ezernél is több életbiztosítást mondtak fel.

Sajnos az elmúlt évek kormány rendeletei miatt már az adókedvezmények is megszűntek az életbiztosításokhoz. Ahhozhogy kamatadó mentesen lehessen felvenni az életbiztosítás összegét10 évet kell várni. Ez előtt, három évvel lehetett az adókedvezményt használni. Az APEH felmérése szerint ez volt a legnépszerűbb adófajta, amivel az emberek éltek. Összesen 27 milliárd Ft a 2009-es évben. Az ügyfelek 94,8 %-nak volt olyan biztosítási szerződése, mellyel felhasználtak valamilyen adókedvezményt.

Az adókedvezményt fokozatosan vették el, de a felmérések azt mutatják, ha ez nem következett volna be, akkor ma 20%-al több életbiztosítás kötnének az emberek

Egy év alatt 111 ezer életbiztosítás szűntettek meg az emberekMárciusban 1,96 millió szerződés volt, de egy évvel ezelőtt 2,08 millió szerződést regisztráltak.  Több szakértő úgy véli, hogy nem is az adókedvezmény vissza állítása lenne a fontos, mint inkább hogy versenysemleges adókörnyezet.

Fontos, hogy az emberek végre elkezdjenek az öngondoskodással foglalkozni és megtakarításaikra gondolni az idős korra. Azért is fontos lenne az adótörvények megváltoztatására, mert fontos az alacsony jövedelműekre is gondolni. Ők a legkiszolgáltatottabbak, tehát nekik segítene a legjobban az adókedvezmény igénybevétele.

Az állam és a piac legfontosabb dolga lenne, hogy adókedveménnyel és átláthatóbb, egyszerűbb termékekkel ösztönözzék az embereket a megtakarításokraHa az emberek kedve megjönne a életbiztosítás kötéséreakkor az állam válláról is igen nagy gond esne le a nyugdíjjal kapcsolatban.

Vissza