Az életbiztosítókra újabb nehéz kihívások várnak


Az Európai Unió alapvető jogai közé tartozik a nemi megkülönböztetés tilalma. Most mégis a Gender Direktíva lehetővé teszi 2004 óta, hogy a biztosítók nemi megkülönböztetés szerint számoljanak életbiztosítás díjakat és kössenek szerződéseket.

Viszont most a belga fogyasztóvédelmi felügyelőség úgy véli, ez igazságtalan és ki is áll e mellett. Az Európai Bizottság ítélete szerint, ezentúl tilos lesz a nemi különbségeket beárazni 2012. december 31-től.

A Belga Fogyasztóvédelmi Felügyelőség itt most nem az autós biztosításokból indult ki, mint inkább az életbiztosításokból. Szinte mindegyik Uniós államban a férfiak többet fizetnek az életbiztosításukba, hiszen a kockázatuk is nagyobb, ugyanis a férfiak és a nők közti különbség a születéskor várható időtartam alapján igen nagy: 7 év. Ezért a biztosítók szempontjából ez igen nagy ártényező volt.

Ez más biztosításoknál nem érvényes. Például az autós biztosításoknál Európában a nők többet fizetnek, hiszen a statisztikák alapján ők több balesetet okoznak, viszont itt az árkülönbség igen kicsi.

A változások a magyar piacot nagyon súlyosan érinthetik az életbiztosítások terénUgyanis az életbiztosítás mintegy negyede befektetésA válságot éppen csak kiheverték és az adókedvezmény miatt súlytott életbiztosítás jövőre újra megküzdhetnek az új törvénymódosítás miatt

A bíróság ítélete megmásíthatatlan, most az átállás menetelének folyamatossága és az összefogás a legfontosabb az életbiztosítók számára.

Vissza