Életbiztosítás


Az életbiztosítás a halál biztosítási tartamának a bekövetkezése vagy a nem bekövetkezése. Általában az életbiztosításokban más elemek is beépítésre kerülnek, mint a baleset vagy betegbiztosítás.

Amíg a biztosítási esemény be nem következik, addig a biztosító a szerződésben szerepletek szerint köteles a biztosítási összeget kifizetni! Az összegben a szerződő éás a biztosító állapdnak meg közösen

Az életbiztosítások típusai:

- kockázati életbiztosítás

- elérési életbiztosítás

- vegyes életbiztosítás

- unit - linked életbiztosítás

- járadék biztosítások

- kiegészítő biztosítások

A kockázati életbiztosítás:

Ilyenkor a biztosító kötelezettséget vállal, hogy ha a biztosított a biztosítási időtartamon belül meghal, akkor egy úgynevezett kedvezményezett a szerződésben előre meghatározott összeget az ő részére kifizet. Viszont ha a biztosított életben van ebben az intervallumban, akkor a biztosítási összeg nem kerül kifizetésre.

Az elérési életbisztosítás:

Ekkor a biztosító kötelességet vállal arra, hogy ha a biztosított életben van a szerződés lejártakor, akkor az ő részére vagy a kedvezményezett részére a biztosítási összeget kifizeti. Ha a biztosítási időszak alatt a biztosított meghal, akkor a szerződés megszűnik és a befizetett összeg a kedvezményezettet illeti, ha ilyen nincs, akkor az örököst.

A vegyes életbiztosítás

Ez a leggyakrabban kötött életbiztosítás hazánkbanItt ha a biztosított a szerződés lejártakor életben van, akkor a biztosító az érvényes biztosítási összeget kifizeti. Ha a biztosított a szerződés időszakában meghal, akkor a biztosító az abban az időpontban érvényes összeget kifizeti a kedvezményezettnek.

Ez az életbiztosítás arra jóhogy a biztosított halála után is tudjon gondoskodni a gyermekeiről, családtagjairól.

Ennél az életbiztosítás a visszavásárlás is felmerülhetEz azt jelenti, hogy a biztosító a biztosítást a feltételeiben meghatározott összegű kifizetést tekjesít. Ezzel a biztosítás meg is szűnik.

Az unit-linked életbiztosítás

Ennél az életbiztosítás a biztosított meválaszthatja saját magahogy az összeg egy részét, amit befizet, milyen kockázatú befeketetésbe helyezze. A biztosítók úgynevezett eszközalapot hoznak létre és ebből választhatja ki a biztosított a neki megfelelő alapot. Itt nagyon fontos tudni, hogy a biztosító ebben az esetben a befektetésre semmi garanciát nem vállal. vannak költségek, melyeket ilyenkor vállalnunk kell.

Ilyenek: - eladási és vételi árfolyam különbség, - kezdeti költségek levonása, - alapnyitási díjkezelés, alapkezelési és tőkegyűjtési költség, - biztosítási kockázati díj

A befektetési és kockázati életbiztosítás az a célja és szolgáltatásahogy maradékjogokat is érvényesíthetünk, továbbá kiegészíthető biztosításokat is köthetünk mellé.

Járadék biztosítások:

Egyszeri díjas biztosítás: a szerződő az egyszeri díjat előre kell, hogy kifizesse

Folyamatos díjfizetésű biztosítás: a szerződő a díjat a szerződésben előre meghatározott módon fizeti, havi, negyedéves vagy éves időszakonként.

Azonnal meginduló járadék esetén: még abban az évben a járadék fizetése megindul.

Halasztott járadék esetén: csak a szerződésben meghatározott idő eltetltével.

Az életjáradék tarthat a biztosított élete végéig vagy egy meghatározott időpontig.

Az életjáradék az időskori megélhetés alapja. Ezt vagy ennek a kamatát élheti fel időskorban.

Akik életjáradékot kötnek, azok veszélyességi kört alkotnak és ezen belül átcsoportosításra kerül a fizetett tőke azoktól, akiknek erre már nincs szükségük. Itt is a biztosító befekteti a befizetett pénzt. A járadék összegét egy bonyolult matematikai képlet alapján számolják ki. Az életjáradékot örökölni nem lehet.

A tőke, melyet az életbiztosítónak a biztosított fizet a járadékért cserébe, az a díj. A biztosítónak az a kockázata, hogy a biztosító nem tudja, hogy a biztosított meddig él. Ez függ a biztosított korától, nemétől, egészségi állapotától, stb...

Az életjáradékok fajtái:

- Azonnal induló élethosszig tartó járadék

- Korlátozott tartalmú életjáradék

- Halasztott életjáradék

- Elöl garancia idős életjáradék

- Hátul garancia idős életjáradék

- Kétszemélyes járadék

Nem mindegyik életjáradék tart élethosszig. Tehát fontos, hogy a nyugdíjon túl lépjen. Ilyenek pl.

- az azonnal induló élethosszig tató járadék

- az azonnal induló elöl vagy hátul garanciaidős életjáradék

- a halasztott életjáradék

- a kétszemélyes életjáradék

Fontos, hogy aki biztos megélhetést akar, annak nagyon fontos, hogy több nyugdíjcélú metakarítást vállaljon. A mostani pályakezdők a tb - nyugdíj és magán - nyugdíjpénztári megtakarítás mellett, jó ha önklntes magán nyugdíjpénztári taggá is válik vagy nyugdíj előtakarékossági számlát nyit.

Lakásért életjáradék: Sokan választják ezt a formát, mert sok nyugdíjas kevés pénzből él és igen nagy értékű házban. Ennek fentartását ebből a kevés nyugdíjból ige nehéz fenntartani.

Kiegészítő biztosítások:

- Ha baleseti halál következik be, a haláleseti szolgáltatáson túl, további biztosítás szolgáltatása.

-  Szolgáltatás rokkantság, korházi ápolás, műtét esetekor, de csak ha az ok baleset volt.

- Szolgáltatás betegség miati rokkantság esetén.

- Rettegett vagy kritikus betegség esetén, mint pl. a rák, infarktus, szélütés.

- Meghatározott esemény bekövetkezte utáni díjak átvállalása.

- A díjnövelés kiegészítő biztosítás arra jó, ha amegadott időközönként a szerződő kockázat elbírálás nélkül emelje a biztosítás díját.

A termékek közötti választás:

A következők alapján választhatunk:

- Várható e, ha a családfő betegsége, rokkantsága vagy halála a megélhetést nehezebbé teszi vagy lehetetlenné?

- A biztosítási esemény bekövetkezésének valószínűsége és a kockázat mértéke átlagos vagy annál nagyobb lehet?

- Látható e előre a családi költségvetést terhelő kiadás?

- Várható e a család életében vagyon gyarapodási változás?

- mekkora összeget tudunk rendszeresen havonta a biztosításra költeni?

Vissza