Életbiztosítás és kockázati életbiztosítás


Kockázati életbiztosításról akkor beszélünk, ha baleset történik vagy éppen káreset és csak ebben az esetben fizet a biztosító. Ha viszont nem történik káreset az életbiztosítás egy adott idejére, akkor az megszűnik és nem történik kifizetés.

Ezt az életbiztosítást csoportosan is megköthető. Egy közösség vagy akár egy munkahelyen dolgozó csoport is megkötheti. Ezt csoportos életbiztosításnak is nevezik.

Van olyan életbiztosításmelyet havonta vagy évente kell fizetni, ez a megtakarítási életbiztosítás és éppen a megtakarításról szól és minimális kockázati elemeket is tartalmaz. Általában a biztosítás díjat befolyásolja különböző kockázati érték, mint például a szerződő egészségi állapota, kora vagy éppen foglalkozása. 2010-es évtől viszont az életbiztosítás után adókedvezményt már nem lehet kapni.

A szerződő félnek nem kell, hogy ugyan az legyen, mint a biztosított. Ha a kettő különböző, akkor a biztosítottnak a beleegyezése kell a szerződéskötéskor. Az a biztosított, akinek a biztosító fizet halál vagy baleset esetén. Kedvezményezettről akkor beszélünk, ha a szerződő és a biztosított egy közösen megjelölt személyt, akinek a biztosító fizet.

Beszélhetünk még járadékbiztosításról is, mely alkalmával egyszeri nagy díjbefizetéssel garantálják maguknak életük végéig a jövedelmet, mely rendszeresen jár nekik.

A temetési biztosítás, a temetésre nyújt fedezetet a szerződő számára.

A fix lejáratú életbiztosítás akkor fizet, ha lejára szerződés. Viszont a halál előbb következik be, mint ahogy lejárna a szerződés, akkor nem fizet a biztosítóVan egy olyan része is ennek az életbiztosításmely a szülő által kedvezményezettként megjelölt gyermek kapja az összeget a szülő halála után.

Van olyan életbiztosításmely a befektetésre nyújt segítségetAz életbiztosítás lejárat után a meghatározó összeg attól függhogy a befektetések hozama a lejáratkor mennyi. Ez lehet egészen magas, de kicsi is. Ez elég kockázatos.

Vissza