Életbiztosítás utáni adózás magánszemélyeknek


A biztosítók az életbiztosítésokat nagy választékban ajánlják és egyéni konstrukcióban.

Beszélhetünk klasszikus életbiztosításról, mely olyan szerződés, amely meghatározott idejű, rendszeres fizetés mellett a biztosító egy meghatározott összeget járadék szerűen fizet, ha a biztosított meghal. A biztosítási kötvény tulajdonosa magánszemély vagy jogi személy és ő írja a lá a biztosítási szerződést. A biztosítási díjat is ő fizeti és a kedvezményezettet meg kell neveznie. Azt nevezzük biztosítottnak, akinek a halálához biztosítási esemény köthető. A kedvezményezett pedig az, aki a biztosítási esemény bekövetkezte után a biztosítási összegre jogosult.

Az életbiztosítás két formája vana kockázati és elérési biztosításAz életbiztosítás legtöbbször befektetésnek használjál vagy más biztosítással kombináljákA kockázatok viselése adómentes. Tehát a biztosítási szolgáltatás után nem kell adót fizetni. A halál, baleset, betegség bekövetkeztekor tehát nem kell adót fizetni. Viszont a korházi ellátás már adóköteles.

Viszont ha a biztosítási szerződésünk nem szűnik meg a díjtartalék kivonásakor, akkor azután már adót kell fizetni. Ha a biztosítási szerződés nem szűnik meg és a pénz kivonását a befizetett díjra terhelik, akkor nem kell adót fizetni.

Vissza