Milyen életbiztosítást kössek?


Ma az életbiztosítások alapvetően megtakarításokat takarnak, amelyek után nem kell kamatadót fizetni. A hazai piacon is egyre több az új termék, nehéz kiigazodni közöttük, így először a megkötés célját érdemes meghatározni.

Amennyiben a szerződő egy esetleges haláleset bekövetkeztét követően a családja megélhetését kívánja babiztosítani, akkor egy kockázati életbiztosítás javasolt. Ezek a biztosítások kiterjeszthetőek baleset- és egészségbiztosítással is. A lejáratkor ezek a termékek nem térítenek vissza a befizetett díjból semmit, de ma már az ellenkezőjére is akad példa.

A megtakarításról szóló életbiztosítások között a hagyományos és a unit-linked termékek szerepelnek. A hagyományos termékekben a biztosítási szolgáltatás dominál, míg a befektetési egységhez kötött termékeknél a biztosító döntése a megtakarítási rész befektetése.

A dífizetés is fontos kérdés, milyen rendszerességgel, mekkora összeget tudunk rááldozni a biztosításunkra. A szerződéskötéskor vállalt fizetési kötelezettségnek, bár eltérhetünk tőle ha időközben megváltozott az anyagi helyzetünk, jó ha tartani tudjuk.

A biztosítási összeg meghatározásánál vegyük figyelembe, hogy egy halálesetet követően a család két éven keresztül zavartalanul tudjon élni, anyagi szempontból. Rokkantság vagy baleset esetén a tartós munkából való kiesés a cél, akkor fél éves jövedelemkieséssel érdemes kalkulálni.

Vissza