A biztosítási adó ellenére lehet spórolni a kötelező díjakon


A januári adó bevezetésével emelkednek az autósk költségei, de aki használ biztosítás kalkulátort, az megspórolhatja az adó mértékét. A CASCO biztosítást 15%, míg a kötelező biztosítás díjak 30%-al magasabbak, a szektoriális különadók helyett bevezetett vagyon- és balesetbiztosítást terhelő biztosítási adó miatt.

A biztosítók lépéskényszerben vannak, mivel a kötelező biztosításra kivetett baleseti adó 30%-át nem érezték az autósok az alacsony átlagdíj miatt, de a CASCO körül szorít a csizma. A CASCO átlagdíja 60-ról, 70 ezerre emlekedhet. Nagy kérdés még egyelőre, hogy a biztosítók áthárítják-e a 15%-os biztosítási adót. Aki áthárítja az ügyfelekre és megemeli a díjait, komoly elvándorlásra számíthat, amennyiben viszont lenyeli az adó mértékét, a CASCO üzletága kerül veszélybe.

A piaci körülmények sem kedveznek az esetleges áthárításnak. A 2008-as válság óta alig veszünk új autót, így vészesen elöregedett a hazai gépjárműpark átlagéletkora. Az ügyfelek eleve árérzékenyek, az öreg autóra nem tartják érdemesnek a CASCO kötését és a jelenlegi alacsony díjakat is magasnak tartják.

A kötelező biztosításnál árnyaltabb a kép. A baleseti adó alanya az üzembentartó és a rekord alacsony KGFB díjak miatt a 30%-os adót alig-alig érzik az autósok, ráadásul ez a biztosítási forma kötelező. A tavalyi évben a biztosítók kivétel nélkül át is hárították a baleseti adó összegét az autósokra, valószínűleg idén sem lesz ez másképpen.

Az idei évben is elérhető lesz a kötelező biztosítás kalkulátorban a KGFB díjak mellett a CASCO biztosítások díjai is, jelentősen megkönnyítve és leegyszerűsítve érhetőek el a CASCO és kötelező együttkötés. A biztosítók többsége komoly kedvezményeket adtak tavaly a kötelező díjából, ha az autós rendelkezett CASCO biztosítással is. A kedvezmények sora 5-25% között változott. A kedvezményeket kínáló biztosítók között volt az Aegon, az MKB, a K&H, a Signál, Generali és Genertel, az Uniqa és az Union Biztosítók.

Néhány héttel ezelőtt a törvényhozás liberalizálta a kötelező biztosítás piacát. A biztosítók október 30-án fogják meghírdetni a 2013-as díjaikat, de év közben bármikor módosíthatják azokat. Ennek egyetlen előfeltétele, hogy a biztosítóknak a változtatást hatvan nappal korábban meg kell hirdetni és a már megkötött szerződéseket nem módosíthatják, azok további egy évig élnek.

Az eddigi gyakorlat alapján, a novemberben adott kedvezmények árát az évközben váltókkal fizettették meg, ők sokkal magasabb díjon válthattak. Ezzel az új rendelettel megkezdődhet az évközi váltókért a verseny, hiszen elég, ha egy valaki belelép a díjcsökkentés mocsarába, húzza magával a 15 biztosító többségét.

A kampányban és az azon kívüli váltók szokásai is jelentősen eltérőek. Míg a kapányban a díj az elsőszámú szempont, addig a kampányon kívüli időszakban az ügyfél alaposabban megnézi, hogy kivel, melyik biztosítóval szerződik és milyen szolgáltatásokat és egyéb biztosításokat kap cserébe. Az évközi váltók többsége el is felejti a váltást, vagy kicsúszik a határidőkből. A váltásnál arra kell ügyelni, hogy a fordulónapot megelőző 60. napon lehet legkorábban benyújtani a felmondást és mindezt a 30. napig tehetjük meg. Aki ebből kicsúszik, kénytelen lesz további egy évig a jelenlegi szerződésében maradni.

Az évközi díjhirdetés lehetősége megszűnteti azt a hátrányos gyakorlatot is, amelyet a biztosítók nyújtottak a szerződőnek. E szerint a szerződők, akár a fordulónapot megelőző 6-8 hónapban is megköthette a szerződését, némi plusz % kedvezményért. Akkor járt ez a magatartás hátránnyal, ha a szerződő adataiban olyan jelentős változás állt be, amely a tarifáját módosítja. Ilyan a kis településről a fővárosba történő költözés, vagy károkozás a szerződéskötés, és annak az életbelépése között. A biztosítók ilyenkor módosítják a díjakat, a szerződőnek viszont nincs lehetősége elmenni, pedig lehet, hogy a megváltozott körülményekre egy másik biztosító lényegesen kedvezőbb ajánlatot ad.

Az új szabályozás bevezetésével egy jelentős rendszerkockázat kerül ki a kötelező biztosítási ágazatból. Ritkán ugyan, de előfordult már többször is, hogy egy biztosító elszámolta a díjat egy kategóriában. Egy irreálisan alacsony díj rekord szerződésszám növekedést hoz, ami pont a biztosító veszteségét növeli és nem pénzt hoz a konyhára. Az alacsony díj veszteségessé teheti az üzletágát a biztosítónak, amely akár tönkre is teheti. Ezt korábban egy évig nem volt mód megváltoztatni, de most minden biztosító korrigálhat, akár többször is. Javíthaóak az elszámolt díjak, a piaci igényekre azonnal lehet reagálni és a biztosítóknak tervezhetőbbé válik a rendszer.

A kártörténeti nyílvántartás is változik. A korábban bevezetett központi nyílvántartó rendszer alapjaiban jó megoldás, de mégsem működött hatékonyan. Az alapvető probléma, hogy a biztosítók nehezen azonosítják be az új ügyfelet és a kártörténeti hiányában az ügyfélnek A0-ban kell a kötelező biztosítás díját fizetni az ügy tisztázásáig. Ezzel komoly plusz feladatot kapott a biztosító és az ügyfeleknek is kellemetlen. Most minden üzembentartó egyedi azonosító számot kap, amelytől lényeges javulás várható.

Megváltozik a hírdetés helye is. Mostantól kihagyják a nyomtatott sajtót a kötelező tarifa hírdetésből, helyette a MABISZ és a PSZÁF oldala lesz a mérvadó, minden biztosítónak itt kell megjelentetnie a 2013-as díjakat.

Vissza