A biztosítási törvény újra megújul


Önálló szabályrendszert alkotnak a biztosító egyesületekre! Erre azért volt szükség, mert új termékek és szolgáltatások léptek elő. Ez természetesen az uniós ajánlásokkal és szabályokkal együtt megy végbe.

A legfontosabb a Szolvencia II. bevezetése hazánkban is. Ezt jövő tavasszal már el kellene fogadnia a parlamentnek, így a biztosítóknak fél éve lenne arra, hogy meg tudjanak felelni ezeknek a szabályoknak.

Az unió által támasztott követelmény, ami már a kötelező biztosítás esetében működik, hogy az összes biztosításnál a határon túllépő szolgáltatásoknál is lenne egy olyan közös alap, amely viseli a tagbiztosító által ki nem fizetett károkat. Ez talán a hosszútávú életbiztosításnál és a KGFB -nél lehetséges, de a magyarországi többi biztosítással kapcsolatban nincs igazán szükség.

A közvetítők és alkuszok az ügyfelek által történő díjazása csak azokban az országokban lehetséges, ahol a közvetítői rendszer nagyon halovány volt. Fontos lesz, hogy a közvetítőnek meg kell mondania az ügyfélnek a saját díjazását.

Vissza