A dobozos biztosítás alulbiztosítottságot eredményezhet


A biztosítás piac területén az árverseny az úgynevezett dobozos termékek időszakát hozta el, ami mind a biztosítók, mind az ügyfelek tekintetében problémát okozhatnak.

A biztosítók biztosítás díjbevételei rossz irányban fejlődtek az elmúlt időszakban. A válság kirobbanása óta, pedig reál értéken is csökkentek a díjbevételek. A nyugdíjak kivonása, a különadó és a tavalyi katasztrófaév is hozzájárult ahhoz, hogy a biztosítás szektor mínuszban zárja 2010-et.

A szektor további aggodalmai közé tartozik, a kilencvenes évek elején megkötött nagyszámú életbiztosítás szerződés lejáratai, amelyek további kiesést eredményezhetnek a piacon. A lejáró életbiztosításokat ismét befektethetik az ügyfelek egy nyugdíjelőtakarékossági termékbe, de a gazdasági válság miatt a többség fogyasztásra fogja költeni a felszabaduló összegeket.

A biztosítók további karcsúsítást kénytelenek végrehajtani és az online biztosítás kalkulátorok segítségével a kötelező biztosítás (KGFB), lakásbiztosítás, CASCO biztosítás és utasbiztosítás termékeiket teszik összehasonlíthatóvá a díjérzékeny ügyfeleknek. Fontosnak tartják, hogy a biztosítók kárrendezési gyakorlata és az adminisztrációjának minősége is eljusson a biztosítás kalkulátoron keresztül az ügyfelekhez.

Az egyszerűsített lakásbiztosítás termékeket a biztosítók az évtizedes kötési szokásokat figyelembe véve alakították ki, de természetesen ezek korántsem felelnek meg mindenkinek, hiszen nincsenek személyre szabva. A lakásbiztosítás kalkulátor segítséget nyújt arra is, hogy az ügyfél egyedivé varázsolja a biztosítását és minden olyan fedezetet bevonjon a biztosításába, amely az alap lakásbiztosításban nem szerepel. Ezt némi felárral, a fedezet mértékétől és fajtájától függően meg is tehetjük.

A régebbi lakásbiztosításokat a szerződőknek érdemes felülvizsgálnia. Jelentősen bővültek a fedezeti körök, miközben lényegesen olcsóbbak lettek a biztosítások. Egy új lakásbiztosítás megkötésével az alulbiztosítást is elkerülhetjük.

Vissza