A lakásbiztosításoknál kisebb lesz adóáthárítás mértéke


A vagyonbiztosítások terén inkább a vállalati szektor lesz az, amelynek el kell viselnie az adó áthárítását, a lakossági lakásbiztosítás területén nem lesz erre lehetőség, mivel jóval kisebb a mozgástér. A Biztosítóknak a CASCO biztosítás flották esetében is gondot jelenthet a plusz teher kigazdálkodása.

A CASCO biztosítások esetében a 2005-06-os években eladott évi kétszázezer autó nyomta meg a díjbevételeket, ami az azóta elöregedő és évi ötvenezres újautó piacon már nem teszi lehetővé a díjcsökkenés és bevételkiesés elkerülését. A kötelező biztosítás területén is hasonló a helyzet, viszont ott az erősödő verseny nyomja agyon a bevételt.

A méretes piacvezető biztosítók folyamatosan teret veszítettek a sereghajtóknak köszönhetően, amely ellenére az eredményességük még mindig kiemelkedő. Ezt a jelentős, évek óta zajló költségcsökkentéssel érik el, ahol az Allianz Biztosító végezte a legkiemelkedőbb munkát.

A biztosítók már jelen lehetnek az egészségbiztosításban, viszont egyelőre a kis ambuláns kezelésekre szorítkozik a lehetőségük. Az igazi nagy falat az lesz számukra, ha komoly költségű beavatkozásokhoz is hozzáférnek majd. A mezőgazdasági biztosítások tekintetében nem volt jelentős növekedés, pedig komoly díjtámogatást kaptak a gazdák az állam felől.

A KGFB liberalizációját még nem szavazták meg, de január elsejével biztos, hogy elindul az új típusú szabályozás. Ezzel a biztosítók rugalmasan reagálhatnak egyes piaci eseményekre, amely nélkül a rendszer sokkal kockázatosabban működött. Az év közbeni kötelező biztosítás díjváltoztatások lehetősége valószínűleg az ügyfeleknek fog kedvezni, bár a biztosítóknak is nagyobb mozgásterük lesz abban, hogy az üzleti terveiket tudják megvalósítani.

Vissza