A magyar cégek és családok a biztosításokon spórolnak


Katasztrófák ide vagy oda, a válság óta az emberek egyre nehezebben fizetik a költségeiket, így az első amit megszűntetnek, azok a biztosítások. Főleg a vagyon jellegű biztosításokat szüntetik meg a cégek és magánszemélyek egyaránt.

Tavaly volt több árvíz, vihar, jégverés, ipari katasztrófa és belvíz, de a várakozásokkal ellentétben nemhogy növekedett, hanem egyenesen tovább csökkentek a biztosítások. A kockázatvállalás túlment az ésszerűség határán, így az idei természeti csapásokat követően ismét a szerződéskötések számának emelkedését várják a biztosítók.

A tavalyi számokhoz képest a biztosítás üzletág -6%-os biztosítás díjbevételt produkált. A válságban megtépázott családi költségvetések elsőszámú költségcsökkentési áldozata lett a biztosítás. Továbbra is fontosnak tartják a cégek és a családoka biztosításokat, de az ország 150 forinton felvett CHF hitelekben úszik, amely már évek óta 200-220 forint körüli árfolyamon mozog.

A munkanélküliség megugrása és az attól való félelem átírta a szokásokat. Bár a családok többsége továbbra is megtakarítás nélkül él, most akik megteheteik, spórolnak. A fenti hatás áldozata egyértelműen a biztosítás szektor, hiszen akik tudnák fizetni a biztosításaikat, amit csak lehet, most ők is lemondanak.

A fogyasztás kényszerű és tudatos visszafogása a cégeket is térdre kényszerítette, így ők is jelentős költségcsökkentésbe kezdtek. A biztosítás felmondása a cégeknél is előkelő helyen szerepel(t) a listán. A biztosító társaságoknak drasztikus díjcsökkentésbe kellett kezdeniük, hogy az ügyfelek megmaradjanak, de ez a jelentős piaci verseny is áldozatokkal járhat, de tény, hogy akinek most van biztosítása, az a biztosítás kalkulátor segítségével akár -50-60%-ot is tud spórolni például a lakásbiztosításából.

A biztosítás piac fellendülése a szereplők szerint a válság megszűnését követő fogyasztásnövekedéskor érkezik. Addig marad a magas kockázatvállalás és a jelentős piaci árverseny.

Vissza