A Pszáf büntetéssel kezdte a hetet a kötelező biztosítások kapcsán


Mint minden évben, idén is áttekintette a biztosítók által meghirdetett tarifákat és szolgáltatásokat. A célzott vizsgálat több biztosítónál súlyosabb szankciókkal végződött. A felügyelet az érintetteket a hibák kijavítására és újbóli tarifahirdetésre kötelezett.

Azoknak a biztosítóknak, akik megjelentették a bónusz-malusz szorzókat, 2013. januárjában ismételten meg kell hirdetniük a KGFB díjaikat a szorzók nélkül, a fedezetlenségi díjat hirdetőket pedig figyelmeztetésben részesítették. Az AEGON a félreérthető díjhirdetés miatt pénzbírságot kapott, a Wáberer Biztosító pedig nem rakta fel a honlapjára a tarifákat, így ők is büntetést kaptak.

Több biztosítót érzékenyen érint, hogy jogellenesnek minősítették a bónuszvédelem biztosítást: a Köbe, a Generali, a Genertel, és a Wáberer kínálatában volt jelen bónuszvédelmet ígérő kiegészítő biztosítás. A biztosítóknak és az alkuszoknak ki kellett venniük a kínálatukból ezt a kiegészítőt. Azok az ügyfelek, akik ilyen kiegészítőt kötöttek a kötelező biztosításuk mellé, semmi teendőjük vagy kötelezettségük nincs.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) 2013-as kampányában a biztosítók erősorrendje a következő, a szerződéskötések tekintetében: a K&H vezet 29%-al, őket a Wáberer követi 21%-al és a harmadik helyen a Genertel áll 11%-al. Az Uniqa mindössze 1%-al van elmaradva a dobogós helytől.

Általánosságban elmondható, hogy idén a díj alapján történő biztosító választás a háttérbe szorult. Mivel a díjak között gyakran csak pár száz forint a különbség, az autósok a biztosító hírnevét, és az egyes biztosítóknál fellelhető szolgáltatásokat és kiegészítő biztosításokat tekintik az első számú szempontnak. Minden nyolcadik kötéshez választanak valamilyen kiegészítőt, de a legnagyobb hatást még mindig a CASCO-kötelező együttkötés fejti ki, mind a tulajdonosok, mind a biztosítók részéről.

Vissza