A veszélyes cégek nem a megfelelő biztosítást kötik


Azok a nagy cégek, amelyeknek az árbevétele meghaladja a 6 milliárd Ft-ot, a szakmai felelősségbiztosításuk nem éri el a 10 millió Ft-ot. Ez ha káresemény történik, a negyedét sem fedezi.

Egy vörösiszap katasztrófa kellett ahhoz, hogy kockázatarányos szakmai felelősségbiztosításra ösztönözzék azokat a vállalatokat, melyek veszélyes anyagokkal dolgoznak. A károk utáni segítségnyújtás nagyon fontos, de nem ez a kockázat vállalás kell, hogy elég legyen, hanem a megelőzés a jó biztosítás fedezetével.

A nagyvállalatok alulbiztosítottak Magyarországon. A 6 milliárd bevétellel rendelkező vállalatok, 10 milliós biztosítást kötnek. Egy sima lakásbiztosítás limitje 50-100 millió Ft.

Tehát a 10 milliós biztosítási összegből nemhogy a kártalanítási költséget nem fedezi, de a környezetben okozott kárt sem.

Magyarországon a környezeti törvény előírása szerint az előre nem látható környezetkárok finanszírozására egy céget környezeti biztosításra kell kötelezni. Az viszont nincs meghatározva, hogy milyen tevékenységi körre, milyen biztosítással, milyen mértékre és milyen felhasználásra.

A vörösiszap tározó átszakadása egész Európa legnagyobb környezeti katasztrófája volt. Az emberek felé, akiknek elöntötte a vörösiszap a házaikat, a cég nem rendelkezik kockázatarányos szakmai felelősségbiztosítással feléjük.

A jogalkotók most arra törekednek, hogy a környezetvédelmi biztosítást kötelező tegyék és ezt kormányrendeletbe fektessék.

Vissza