Aszálykárra nincs biztosítás


Ma Magyarországon nincs egy olyan biztosító sem, amely biztosítást kötne aszálykárra. Tehát a termelők ebből a szempontból nem tudják semmilyen módon bebiztosítani magukat.

A biztosítók azért nem kötnek aszálykárra biztosítást, mert ha aszály súlytja az országot, akkor az igen nagy területet érint, ahol a növények tönkre mennek. Ez azt jelenti, hogy 1 millió hektárnyi területet is érinthet, ez több százmilliós termékvesztéshez vezet, ez pedig a biztosítási szektor éves nyereségének többszöröse lehet.

Ez a biztosítás akkor jöhetne létre, ha az ország összes gazdálkodója fizetné, a termelők, az állam együtt vállalná a kockázatokat. Most viszont, ha baj van, akkor a gazdálkodók csak a nemzeti - agrár kárenyhítés rendszerben kaphatnak kárenyhítést. Itt viszont igen szűkös a pénz mennyisége.

A gazdálkodók mindegyike igényelné az aszályra szóló biztosítást, ugyanis a legnagyobb károkat az aszály okozza a földeken. Egyre több a terménykiesés és a globális fölmelegedést is mutatja az egye melegebb nyarak eljövetele. A szőlőket és a gyümölcsösöket nem olyan nagy mértékben súlytja az aszály, mert a talaj vízkészletét könnyebben elérik, de a szántóföldi növények nem. Az Alföldön és a Dél-Dunántúlon egyre gyakoribb az aszály, de ha melegebb év van, akkor az egész országban.

A mai állás szerint nem is lehet elképzelni, hogy valamiféle konstrukcióval elő tudnának-e állni, vagyis nem tudnak részt venni semmiféle aszálykár biztosításában. Mint ismeretes a biztosítási szektort a különadók és a gazdasági helyzet igen nehéz helyzetbe sodorta. A mai helyzetben nem lehet tudni, hogy a biztosítókat hogy lehet bevonni az aszálykárok biztosításába.

Vissza