Az Aegon Biztosító eredményessége a legnagyobb


A díjbevétel folyamatos csökkenése mellett csak azok maradhatnak eredményesek, akik jelentős szeletet birtokolnak a biztosítási tortából. Az Aegon Biztosító csak a negyedik a díjbevétel tekintetében, de az eredményességet tekintve magasan az első.

A legveszteségesebb biztosítók az AVIVA Életbiztosító és a CIG Pannónia Biztosítók könyvelhették el, mivel itt a méretgazdaságos működés feltételei nem voltak adottak. A 2011-es adatokban az Aegont is érheti meglepetés, hiszen a Aegon Hitel és a Magánnyugdíj üzletáguk is megsínylette a különadókat.

Az Aegon a tőkearányos nyereség tekintetében kiemelkedő helyen van, csak a Groupama-Garancia Biztosító előzte meg négy éven keresztül. Az eszközarányos nyereség tekintetében is az Aegon-, az Allianz-, és a Groupama-Garancia Biztosítók vannak az élen.

Az eszközarányos nyereség tekintetében figyelmebe kell venni, hogy egy biztosítónak mekkora az élet-, és nem-életbiztosítási aránya, mivel az életbiztosításokra jellemző tartalékok tekintetében 3,5-ször nagyobb mérlegfőösszeggel rendelkeznek.

Az öt legnagyobb biztosító részaránya a biztosítási piacon folyamatosan csökken 2003-tól. Kezdetben az öt társaság 80, míg 2011-ben már "csak" 66%-ban uralták a piacot. A nyereség tekintetében viszont lehengerlő a fölénye az öt piacvezetőnek. Öten majd hétmilliárd pluszban zártak, míg a többi kicsi majd 5 milliárd mínuszban! De a 2010-es évet leszámítva is az öt nagy hozta az eredmények majd 90%-át.

Az Aegon Biztosító eredményeit az alacsony kárráfordítás, az alacsony fajlagos működési költség, a magasabb nem realizált nettó befektetési nyereség, stabil tartalék az unit linked életbiztosításban, és a szokásosnál magasabb eredmények a vagyonbiztosítások és egyéb divíziók területén.

Míg a biztosítási üzletág 2009-ben volt a legeredményesebb az elmúlt 8-10 évben, már 2010-ben hatalmas veszteséget könyveltek el a magas kárráfordítások miatt (CASCO, kötelező biztosítás és lakásbiztosítások területén), különadó és alacsony díjbevételek okán.

Vissza