Az elemzők súlyosabbnak ítélik az adóterhet a biztosítási adóban


A pesszimistább vélemények szerint, egyes biztosítókat agyon nyomhat az adóteher, míg mások elhagyják majd az országot. A törvényjavaslat szerint az adóalap a bruttó díjbevétel, a KGFB esetében 30%, a CASCO biztosításban 15%, míg a vagyon- és balesetbiztosítás típusoknál 10%. Ez a lakásbiztosítások és az egy utazásra jutó utasbiztosítások arányát jelentősen ronthatja.

Egyes számítások szerint, a kötelező biztosítás különadója 43%, a CASCO-é 18%, a vagyon- és balesetbiztosításoké pedig 11% körül fog mozogni. A hamarosan bevezetett adókkal a biztosítóknak meg fog emelkedni a viszontbiztosítási költségük is.

Ezzel a biztosítások jelentősen meg fognak drágulni, hiszen a KGFB esetében +13%-ot kell beszednie a biztosítónak az adó felett, hogy a pénzénél maradjon. A baleseti adó esetében egyszerűen a díj mellé 30% adót kellett beszedniük, most ezzel megváltozott a helyzet, lőttek az olcsó díjaknak. Itt csak a díjon kívüli elszámolás segítene, a baleseti adóhoz hasonlóan.

A korábbi esztendőkben megjelent új biztosítók közül, a Wabard, az Astra és a Köbe is piacépítésben van még. Mivel az állományuk jelentősen gépjárműbiztosításokra szegmentált, nehézséget okozhat az új adó bevezetése. Új piaci belépőre ilyen adókörnyezetben számítani sem lehet egyelőre, hiszen a KGFB kárhányad javulása ellenére is igen veszélyes az alacsony díjbevétel.

Vissza