Az unisex díjak emelik a nők életbiztosításainak a díjait


Az év végéig a biztosítóknak a gender direktíva alapján, meg kell szűntetniük a nemek közti díjkülönbségeket. Ez a vagyonbiztosításokban is okozhat díjemelkedést a nőknek, de a kockázati életbiztosítások területén 50-80%-os emelkedésre is számíthatnak.

A díjak átdolgozása sokrétű feladatot ró a biztosítókra, mivel az informatikai rendszeren túl, új termékek kidolgozását is meg kell valósítaniuk. A biztosítóknak szem előtt kell tartani, hogy a portfóliójuk jelentősen meg fog változni, valószínűleg a nők aránya sokkal kisebb lesz a jövőben.

Egyes biztosítóknak megnő az esélyük arra, hogy a piaci részesedésüket jelentős mértékben befolyásolják. Olyan termékek jelenhetnek meg a piacon, amelyek kizárólag nőknek, vagy férfiaknak szólnak majd. A díjak alakulását illetően nem számíthatunk átlagolásra, sokkal inkább a férfiak díjához fog közeledni az új unisex díjképzés. Ezzel a nők 50-80%-os emelkedést kell, hogy elviseljenek.

A direktíva szabályozása nem teljeskörű, de a magyar jogalkotásban sokkal részletesebben kitérnek a részletekre, mint más országokban, így a hazai biztosítók könnyebb helyzetben vannak az alkalmazást illetően.

Vissza