Az utolsó pillanatban változott a biztosítási adó


A minisztérium a végszavazás előtt módosította a biztosítási adó korábbi formályát. Az új változat a kisebb bevételű biztosítók számára kedvezőbb adózási formát ír elő a CASCO-, és lakásbiztosítások 15 és 10%-os adója esetében.

Azok a biztosítók, amelyek bevétele nem éri el az egymilliárdot, az adó negyedét, az 1-8 milliárd közötti bevételt elérő biztosítóknak a baleseti adó felét, míg a 8 milliárd feletti bevétel esetén a teljes összeget kell befizetnie. Az adók jelentősen érintették a biztosítók díjpolitikáját, amellyel a kis biztosítók némi könnyebbséget kaptak a nagyokkal szemben.

A minisztérium a gazdaság fehérítése érdekében a hivatalos szakszervízekbe terelik az autósokat. Azok a cégek, amelyek ÁFA visszaigénylésre jogosultak, a személygépjárművek javítási és karbantartási  költsége ÁFA összegének a felét visszaigényelhetik. Illetve azok a magánszemélyek, akiknek a gépjárművét a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás terhére javítják, a biztosítók csak számla ellenében fizethetik ki a kárt.

Vissza