Bankadó terheli a biztosítókat


Az árvízek, a időjárás és természeti katasztrófák után, a biztosítók hihetelen, rekord összegeket fizettek ki kárrendezésként. Ebben a helyzetben még a bankadó is súlytja őket.  Ez az elvonás a biztosítók egy részét veszteségbe taszítja.

Az időjárási katasztrófák kifizetése elérte a 40 milliárd Ft-ot és erre jöttek az őszi viharkárok is. A bankadó pedig pont ekkor jött. A biztosítóknak nem a bakadóval van a gondjuk, hanem annak magas összegével.

A MABISZ jó viszonyt tart fennt a kormánnyal, tisztában van a bankadó fontosságával, de közös érdekük, hogy több megoldást találjanak a katsztrófák kezelésére, a mezőgazdaság kártalanításának rendszerére. A  nagyvállaltok felelősségbiztosításának pénzügyi mértéket szabályzatba fogják foglalni, hogy elkerülhető legyen az Ajkai Timföldgyár példája.

A vagyonbiztosítás a lakosság részéről 70%-os, ami nem rossz Ny-Európához képest és kis növekedést már mutatnak a szerződésszámok. Fontos, hogy a magyar biztosítási szabályok összhangban kellenek, hogy legyenek az Európai Unió által lefeketetett szabályzataival.

Vissza