Biztosítási adó 2013-tól


A biztosítók éveken keresztül a nyomott díjstratégiát vetették be, ha új ügyfélszerzés volt a cél. A termék a tömegárú, kötelező biztosítás volt. A felduzzasztott állományban pedig megindult a CASCO és lakásbiztosítás keresztértékesítés.

Ezt most keresztül húzza a vagyonbiztosításokra kirótt biztosítási adó, amely a KGFB, CASCO, lakás-, és utasbiztosításokat érinti 30, 15, 10-10%-os adóval. Az életbiztosítások, a mezőgazdasági biztosítások és a viszontbiztosítások adómentesek maradnak továbbra is. Az első két esetben a törvényalkotó úgy látja, hogy öngondoskodásról van szó, míg a viszontbiztosítás esetében a visztontbiztosított már megfizette az adót.

Az új adónem a biztosítási szektort további 15 milliárd forinttal súlytja, amit a biztosítók nem tudnak lenyelni, így továbbhárítják az ügyfeleknek. A piacon az alulárazott CASCO és kötelező esetében az ügyfelekre hárítják az adót, míg a lakásbiztosítások esetében a biztosítók fogják lenyelni a terhet.

A vagyonbiztosítások területén az év végén fokozott figyelem hárul majd a biztosítás kalkulátorokra, hiszen mindenki spórolhat, ráadásul a régi szerződések eleve elavultak és drágák is.

Vissza