Építés-szerelés biztosítás


Az épülő ingatlanokra is lehet biztosítást kötni, nem csak a kész lakásokra. Ez a termék az épülő ingatlan kivitelezésével kapcsolatos kockázatokra nyújt fedezetet, tehát különbözik a klasszikus lakásbiztosításoktól.

Az építés-szerelés biztosítás annyiban különbözik a hagyományos lakásbiztosításoktól, hogy a hagyományos ingatlanbiztosításokat már birtokba vételt követően lehet kötni, tűz, víz, elektromos és üvegkárokra. A félkész házak esetében az ilyen biztosítások nem köthetőek, de néhány éve megjelent a piacon, szinte minden vagyonbiztosítást kínáló biztosító kínálatában az építés-szerelés biztosítás.

Kezdetben a nagy kivitelezések részeként terjedt el, ahol a finanszírózó kikötése volt a generálkivitelező részére az építés-szerelés biztosítás megkötése. Ez a típusú biztosítás megköthető az építést segítő eszközökre és az esetleges káresetek többletköltségének a megtérítésére is.

Minden biztosító külön rendelkezik arról, hogy a munkaeszközöket milyen formában lehet bevonni a fedezeti körbe és mik a szerződéskötés alapvető feltételei. Ilyen feltétel szokott lenni a jogerős építési engedély, míg az eszközöket külön, tételesen és beazonosítható módon kell feltüntetni a szerződésben.

Az építés-szerelés biztosítás életbelépésének kezdeti időpontja a díj befizetését követő naptól indul. Külön feltétel szokott lenni, hogy a biztosított eszközöket az építés helyszínén kerüljenek elhelyezésre, vagy hogy a munkálatok kezdődjenek meg. A szerződést általában határozott időre kötik, de maximum a jogerős használatbavételi engedély megadásáig él.

Az építés-szerelés biztosítás fedezeti köre részben átöleli a hagyományos lakásbiztosításokban szereplő fedezeteket is, mint például a tűz-, vezetékesvíz-, lopáskárokat, hiszen az építés folyamán folyamatosan kerülnek beépítésre azok az anyagok, amelyeket egy hirtelen bekövetkező, balesetszerű esemény során tönkre mehetnek, kárt szenvedhetnek.

A lakásbiztosításokkal ellentétben viszont az itt nyújtott felelősségbiztosítás lényegesen többet jelent, hiszen az építés során jóval nagyobbak és szerteágazóbbak a kockázatok, mint egy kialakult laóközösségben. A felelősségbiztosítás nem része automatikusan a szerződésnek, az minden biztosítónál egyedileg alakul, egyes esetekben külön biztosítási díj ellenében köthető.

Az építés-szerelés biztosítás az épület kivitelezés megszűnésével, vagy egy konkrét időponttal megszűnik! Az ezt követő időszakra már lakásbiztosítással kell rendelkezni, amennyiben a később felmerülő károkra fedezetet szeretnénk biztosítani.

Vissza