Gyökeres változás előtt a kötelező biztosítás piac


Az idei évben a biztosító váltás rekord alacsony szinten mozogtak. A kismértékű díjkülönbségek miatt az autósoknak nem érte meg kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás szolgáltatót váltani, így a hangsúly a széleskörű kiegészítőkre összpontosult.

A nagy áttörést az jelentheti, ha egyes biztosítókon túl, törvényileg kiterjesztik a biztosítókra az aktív kárrendezést. Ebben az esetben minden károsultnak a saját biztosítójánál kell rendeznie a kárt, majd a károsult biztosítója nyújtja be a kárigényét a károkozó biztosítójának. Így mindenki érdekelté válik abban, hogy milyen KGFB-t köt, hiszen magának köti és nem a károsultnak.

Ebben az évben az autósoknak a díjkülönbségek nem okoztak elég ingert arra, hogy szolgáltatót váltsanak, viszont a széleskörű, személyre szabható kiegészítők népszerűek voltak. Ezeket a kiegészítő biztosításokat és szolgáltatásokat egy kártípusra is lehetett választana a GFB mellé. A legnépszerűbb idén a bónuszbiztosítás lehetett volna, de a Pszáf betiltotta.

Így a CASCO biztosítások, azon belül is a miniCASCO maradt a legnépszerűbb, de a parkolásbiztosítást, a kátyú-, és vadkárbiztosítást és a bentülők balesetbiztosítását is sokan választották. Ma az autók negyede rendelkezik valamilyen fedezetet biztosító CASCO-val, de itt is a csökkentett kockázatú biztosítások vannak elterjedve leginkább.

Vissza