Hogy alakulnak a téli napfordulót követően az életbiztosítások díjai?


A biztosítóknak december 21-től egységesíteni kell a díjaikat, nem tehetnek különbséget férfiak és nők között. Ez többé kevésbé minden biztosítási ágazatra ki fog hatni, mivel a nemek között jelentős kockázati eltérések vannak. Lehet az a kötelező biztosítás, vagy kiváltképpen az életbiztosítás területe.

A legnagyobb eltérés az életbiztosításoknál várható, ahol a kockázati biztosítások esetében a férfiak díja minimálisan csökkenhet, míg a nőké akár 25-20%-al emelkedhet is. Ezen a területen a nemek közötti eltérés a magas kockázati különbséggel magyarázható, mivel a férfiak sokkal kevesebbet élnek, mint a nők.

Az életkor előrehaladtával a nemek közötti díjkülönbség ollója folyamatosan nyílt, míg egy 25 éves nő 30%-al ,addig egy 40 éves nő 50%-al fizet kevesebbet ugyan azért a biztosításért. Az életbiztosítások díjainak egységesítésével a nők és férfiak kockázai közössége alakul ki, amely a nők csökkenő jelenlétét hozhatja magával, a jelentős díjemelkedésük miatt. Ezzel a férfiak aránya jelentősen megnő majd a kockázati életbiztosításoknál.

A biztosítók nem kívánnak trükközni a nemek közti különbségtétel egyéb formáival, a díjak kialakításánál a populációból fognak kiindulni, és rövid távon lehet csak azzal kalkulálni, hogy a férfiak lesznek túlsúlyban a szerződéskötésnél. Hosszabb távon megtalálják a biztosítók annak a módját, hogy egy egészséges összetételű portfólióval rendelkezzenek.

Vissza