Hogyan látják a biztosítók a vagyonbiztosításokat sújtó adókat?


Az alacsony kötelező biztosítás átlagdíjak miatt, a biztosítási adó 30%-át nem nagyon lehet észrevenni, viszont a biztosítási adónál az adó alanya és maga az érintett szektorok sem hasonlóak a KGFB-hez. Míg a baleseti adó alanya az üzembentartó és a KGFB kötelező jellegű, a biztosítási adónál ez másként van.

A két másik súlyosan érintett szektor, a lakás-, és CASCO biztosítás területe. Ezek a biztosítások alapvetően nem kötelezőek, kivéve, ha a biztosított vagyontárgy hitel tárgyát képezi. A lakásbiztosításokra 10%, míg a CASCO biztosításokra 15% az adó.

A baleseti adóval ellentétben ezeknél a vagyonbiztosítási formáknál a biztosító az adó alanya. A CASCO esetében, amelyik biztosító áthárítja az adót, ügyfélelvándorlásra számíthat, aki lenyeli ezt az összeget, kockáztatja az üzletág megtérülését. Mindkettő veszélyes játék.

A lakásbiztosítások esetében a biztosítottság aránya elfogadható, de jelentős az alulbiztosítottság, illetve a szerződések rendkívül idősek. Amennyiben a biztosítók nem vállalják át a terhet, felmondási hullám jöhet.

A Signal Biztosító szerint elkerülhetetlen lesz az adó áthárítása, ami a jövő évi díjakban már jelentkezni is fog. Aki január 1. előtt szerződik, annak még nem lesz beárazva az adóemelés a díjába, de biztosítás kalkulátorral mindenki jelentős összegeket tud megtakarítani, az adó mértéke garantált. Egy 2-3 éves szerződésnél már mind a CASCO, mind a lakásbiztosítás területén lefaragható a 10-15%-os adó összege.

A piaci igények a szélsőségekre tolódtak. A tömeg biztosítások általában valamilyen csökkentett kockázatú biztosítások, míg a fizetőképes kereslet inkább a legmagasabb kategóriában válogatnak, például az all risk lakásbiztosítások között.

Vissza