Kötelező biztosítás – milyen árak várhatók 2018-ra?


Egy asztalhoz ültek a magyar biztosítási piac vezető szereplői, hogy kifejtsék véleményeiket a kötelező biztosítás előre jelezhet változásairól. Szakemberek szerint a kötelező biztosítás díjának csökkenése még nem állt meg.

A kötelező biztosítás kalkulátorral, ha bejönnek a jóslatok, rendkívül könnyű lesz díjat kalkulálni, mert az előrejelzések szerint 8-15%-os tovább díjcsökkenések is várhatók 2013-ra. A kötelező díjának emelkedése csupán 2014-re várható a szakemberek szerint, mivel ekkorra már a biztosítók is kénytelenek lesznek árat emelni az elfogyó tartalékok miatt. Így az eddigi árversenyre épülő politika megdől.

A szakértők úgy vélik, hogy a következő három évben lesz olyan biztosító, aki elhagyja a magyar piacot, mivel az ügyfélszerzés az alacsony árak miatt veszteséggel járhat.

A PSZAF szerint a kötelező biztosítást áruló biztosítók 1,026 millió új kötelező biztosítási szerződést regisztráltak, ebből 288 ezren voltak, akik a régi biztosítóhoz kötöttek. Biztosítási szakemberek szerint idén év végén a váltók száma, akár biztosítás kalkulátorral, akár a nélkül, 600 ezerre fog rúgni, míg más vélemények szerint 150 ezerrel több lesz.

Abban viszont megegyeztek a szakemberek véleményei, hogy a kötelező biztosítás piacán továbbra is az online alkuszok javára dől a mérleg nyelve. A biztosítás kalkulátorok elsősorban a kényelem és a kedvezőbb díjkalkulálás miatt egyre elterjedtebbek az emberek körében.

Vissza