Mi a jövője a magyarországi biztosítás piacnak?


A biztosítási piac a kötelező biztosítás további díjcsökkenésével számol, emellett pedig a nyugdíj, a vállalati felelőségbiztosítás és a lakásbiztosítás növekedését várják.

A biztosítási konferenciák alkalmával is felmerült a szektor jövőjének kérdése. Emellett az emberek elégedettségére is kiváncsiak voltak a biztosítókkal illetve a biztosításokkal kapcsolatosan. Az eredmény nagyon rossz és szomorú volt. A biztosítási szektorra kivetett különadó, a nyugdíjrendszer átalakítása és a személyi jövedelemadó változások erre a felmérésre igen rányomta a bélyegét.

Az előző évben a biztosítási szektor bevétele csak 1,6%-al nőtt, ez körülbelül 844 milliárd Ft. A biztosítás konferencia résztvevői úgy vélték, hogy ennek stagnálására bizton lehet számítani. Nagyon kevesen volta, akik úgy gondolták, hogy egy minimális növekedésre lehet számítani.

A tavalyi évben a kötelező biztosítás piacán még ekkora díjcsökkenéssel soha nem számítottak, mint akkor. Közel 17500 Ft-ból már lehetett kötelező biztosítás szerződést kötni. Ez 40%-os visszaesés az előző évek áraihoz képest. Vannak akik további díjcsökkenéssel számolnak a kötelező biztosítás tarifái kapcsán, de a többség stagnálásra illetve kisebb áremelkedésre számít. Azzal viszont a konferencián minden résztvevő egyet értett, hogy a 2011-es év a KGFB piac legnagyobb versenyét hozhatja. Ezek után pedig már biztos árnövekedéssel kell számolni!

A verseny nagy mértékben már online csatornán folyik. Viszont a nem- életbiztosítás terén, vállaltai szinten még mindig nagyon fontos a személyes kontaktus, az alkuszi vagy ügynöki értékesítés.

Az életbiztosítás területén már az ügynökök is hálózatban dolgoznak és elképzelhetetlen, hogy online működjön az egész.

Miután az online biztosítás értékesítés előre törést mutat, a termékfejlesztés is egyre fontosabb a biztosítók számára. Ehhez most éppen kapóra is jön a kormány nyugdíjrendszer átalakítása. Egyre többen szavaznak a tőkegyűjtő nyugdíjbiztosításra.

A vállalati és szakmai felelősségbiztosítás is nagy figyelmet kapott a tragikus vörösiszap katasztrófa révén. Felhívta a figyelmet ennek szükségességére. Továbbá az egyre intenzívebb természeti katasztrófák növekedésére, mely szintén a figyelmet hívja fel a lakásbiztosítás szükségességére. Ezek növekedésére biztosan számít a biztosítási szektor, viszont a CASCO biztosítás és az utasbiztosítás nem sok növekedésre számíthat.

Vissza