Milyen hatásai lesznek a biztosítási adónak január 1-től?


A januártól bevezetendő biztosítási adó hatásai megjósolhatatlanok, mivel olyan terhet képvisel, amit a biztosítók kénytelenek lesznek áthárítani az adót. Jelenleg a kötelező biztosítás baleseti adóját kiváltó biztosítási adó mértéke és jogi helyzete változatlan maradt, így itt már biztos az áthárítás.

A kormány kivezeti a biztosítókat sújtó szektoriális adókat, ezzel egyidőben bevezeti a biztosítási adót, amely a KGFB-t 30%, a CASCO-t 15%, és a lakásbiztosításokat illetve az utasbiztosításokat 10-10%-al fogja terhelni a jövőben. Egyedül az öngondoskodás jellegéből kiindulva az élet- és mezőgazdasági biztosítások maradnak adómentesnek.

Jelenleg a szakértők a biztosítási adó felének az áthárítását látják a valószínűleg, de az egyes biztosító társaságok képviselői nem mernek előre jósolni. A szektor 30 milliárdot termel évente, míg 60 milliárdnyi befizetést kell realizálni. Viszont ezzel szemben az adónak egyéb hatásai is vannak, amiket előre még nem látnak előre.

A kötelező biztosítás területén a díjak és az adó elvált egymástól. A csökkenő kárhányad révén csökkennek a díjak, de a 30%-os baleseti adót az üzembentartókra terhelték. Sokan meg tudták spórolni a váltással a baleseti adót is, mivel az erős verseny visszafogja a biztosítók díjképzését.

A lakásbiztosítások kérdése is érdekesen alakulhat, mivel az indexálás mindenkori alapja az infláció. A növekvő infláció és a biztosítási adó komoly emelkedést is eredményezhet a díjakban.

Vissza