Négy biztosító kínál jelenleg növénybiztosítást


A fagykárokat a biztosítók, a bejelentéstől számított 30-60 nap között térítik meg, akik kötöttek növénybiztosítást. A biztosítás kárügyintézését a mielőbbi kárbejelentéssel, és a személyes jelenléttel a helyszíni szemlén érhetjük el.

A biztosítók a kártérítés során a becsült termékmennyiséget és értékesítési árakat veszik figyelembe. Amenyiben a gazda az alacsony biztosítás díj értekében alulbiztosítást végzett, így a káreset bekövetkeztekor csökkentett összeget kap a biztosítótól.

A biztosítók a vihar, jég, tűz és fagykárokra köthetik a növénybiztosítást, míg az árvíz és a belvíz továbbra is kizáró tényező. A termelőknek nem szükséges biztosítóhoz fordulni a növénybiztosítás kapcsán, hanem a Nemzeti Agrár-Kárenyhítési Alaphoz is fordulhatnak, de ott a kárrendezés bonyolult és hosszadalmas volta miatt, gyakran szükséges a bankhitel bevonása a károk kifizetéséig.

Ezzel szemben a biztosítók viszonylag magas biztosítás díj összegéért gyors ügyintézést nyújt, ami közép és hosszú távon megérheti a gazdáknak. A legjobb megoldás az lehetne, ha az állam segítséget nyújtana a biztosítás díj egy részéhez a gazdáknak.

Vissza