Nem kell a növénybiztosítás a gazdáknak


Mintegy 2300 gazda kötött mezőgazdasági támogatást, amelyre az állami keretből 65%-os támogatást kapnak. A pár napja lejárt határidőig viszonylag kevesen kötöttek mezőgazdasági biztosítást, amelyre a támogaást egy 2,8 milliárdos alapból fizetik ki a gazdáknak.

A szélsőséges időjárás és az állami támogatás ellenére sem igényelték sokan a biztosítást, hiszen a Mabisz adatai szerint, 2010-ben ötször ennyi mezőgazdasági biztosítás élt hazánkban. 2003-ban majd húszezer ilyen biztosítás élt, mintegy húszmilliárdos éves díjbevétellel, 2010-ben ez a szám lecsökkent 7,5 milliárdra.

A biztosításra maximum 65%-os támogatás igényelhető, amelyre a kormány 9,3 milliárdot különített el. Amennyiben nagyobb lenne mégis az igénylés, arányosan csökken a támogatás mértéke, de az előzetes adatok alapján erre nem fog sorkerülni. A támogatási keret szűkössége esetén, a VM az elosztást az A, B, C típusú növényekre osztotta volna szét.

A legtöbb biztosítást a Generali Biztosító, az Allianz Biztosító és a Groupama-Garancia Biztosító értékesítette. A legtöbb gazda jégeső és tűz elleni védelmet kért, önerő-biztosítással kiegészítve, hogy a 30% alatti károk is fedezve legyenek, amiket az állam még nem fizet.

 

Vissza