Nemsokára megszűnhet a bónusz - malusz rendszer


2011. májusától megváltozik a KGFB bónusz-malusz fokozatok ellenőrzési rendszere. Ez ahhoz vezethet, hogy megszűnik előbb utóbb a bónusz-malusz rendszer a jövőben.

Ezt a rendszet az úgynevezett Kártörténeti Nyílvántartás fogja váltani. Ennek menete, hogy a kötelező biztosítás alkalmával a biztosítók közötti papír csere megszűnik, így a Kártörténeti Nyílvántartásból kell majd az adatokat kivenni. A biztosítók a Kártörténeti Nyílvántartó Rendszert 2010 januárja óta a törvényben fogalaltak szerint folyamatosan töltik fel.

Ez a rendszer sokkal gyorsabb és biztonságosabb. Így a biztosítók kockázatarányosabb díjat tudnak ügyfeleiknek felszámolni. Ezzel a rendszerrel akár 10-15 évvre visszamenőleg is kikereshetők a kármentes és a balesetet okozók névsora is. A külföldi országokban ezt a Kártörténeti Rendszert már évtizedekkel ezelőtt bevezették és nagyon jó visszajelzések jelentek meg róla.

A MABISZ szerint 2015-ig fennt kell, hogy maradjon a régi vagy jelenlegi bónusz-malusz rendszer, ezek után a biztosítók szabadon dönthetnek arról, hogy milyen KGFB kedvezményes rendszert alakítanak ki ügyfeleik számára.

Vissza