Szolgáltatások csökkentésével kompenzálják a biztosítási adót


A biztosítóknak nincs lehetősége, hogy áthárítsák a biztosítási adót az ügyfelekre, mivel a piac rendkívül árérzékeny. A biztosítóknak jelenleg annyi lehetősége van, hogy a szolgáltatások színvonalát csökkentik. Az ügyfeleknek alaposan meg kell nézni, ha változik a szerződésük, hogy a biztosításuk fedezete miben módosul.

A vagyonbiztosítások területén a biztosítási adó be fog épülni a díjba, de eltérő mértékben. A biztosítókra eső részt költségcsökkető intézkedésekkel, szigorú kárrendezéssel próbállják ellentételezni. Mivel a biztosítási fedezeteknek a nagyértékű fedezeteket továbbra is tartalmaznia kell, a kisértékű fedezeteket nem éri meg kivonni, hiszen a károldalon nem képviselnek komoly tételt.

Ezzel szemben viszont elképzelhető, hogy a lakásbiztosítások területén bevezetésre kerül a környező országokban már ismert önrészes lakásbiztosítás és azokon a területeken, ahol fokozott a kockázat, csökkenthetik a kártérítési limitet. A lakásbiztosítás területén a szerződők eddig jelentősen tudták befolyásolni a biztosítás díját, a biztosított vagyontárgyakkal, a fedezetekkel és alulbiztosítással.

A CASCO területén a válsággal egyidőben felfutásnak indultak a dobozos CASCO-k, a teljes védelmet nyújtó társaikkal szemben. A biztosítóknak itt már nem lesz nagyon mozgásterük, mivel a jelenlegi dobozos termékek is jelentősen csökkentett kockázati kört nyújtottak, sem a díjak, sem a szolgáltatás csökkentésének nincs helye ezen a területen.

Vissza