Társasházak biztosítása


A társasházak, lakóparkok olyan társasház biztosítást köthetnek, mely a teljes szerkezetre fedezetet nyújt. Ebbe bele tartozik a fa, a födém, a csőrendszerek, csatornák, elektromos vezetékek is.

De a társasházak köthetnek olyan biztosítást is, mely csak arra részre vonatkozik, mely a lakók által közösen használatban van. A biztosítási szakemberek azt mondják, hogy ez nem a legjobb megoldás az ár viszonylatában, mert az egész ház szerkezetét bele értve és ere a biztosítás sokkal jobban megéri.

A társasház biztosítás szerződője lehet a társasház, lakópark közös képviselője illetve megbízottja.

A társasház biztosítás rengeteg szolgáltatást nyújt. Mint általában a lakásbiztosítások fedezetet nyújtanak a tűz, jégverés, szél, üvegtörés, árvíz, beázás, robbanás, betörés, villámlás, stb... Mint minden lakásbiztosításban, a társasház biztosításban a biztosítás összege a mérvadó, hogy az adott biztosító kár esetén mennyit fizet. Ez leginkább arra vonatkozik, hogy ha egy ház megsemmisül. Egyébként minden kár esetében a biztosítási összeg 96%-os arányban jelent. Általában már bővített felelősségbiztosítás is szerepel a társasház szerződésekben. Ez sokat segít abban, hogy nem csak idegen személyeknek, hanem a lakók egymásnak okozott kárait is a biztosító téríti. Mint például, ha a fölötte lévő lakó eláztatja az alatta lévőt.

A társasház biztosítás kiegészítő szolgáltatásai például a rablás, betörés, rongálásra köthetők. Erre külön díjat számol fel a biztosító. Olyan esetekre, mint például a kaputelefon vagy a külső világítás, mely közös a társasházban.

A társasház biztosítás nem téríti meg a környezetszennyezés kárait, vagy olyan kárt, mely a karbantartás hiánya miatt következett be. A társasház biztosításnál nem térít még a biztosító pénzre, gyűjteményre, melyek közös ingóságban vesznek részt. Ilyen még a szabadban tárolt vagy lezárt helységben tárolt ingóság. Például a szemeteskuka.

Vissza