Kezdőoldal » Kötelező biztosítás » Baleseti Adó


Baleseti adó ismertető

A kormány 2012-től bevezeti a 30%-os baleseti adót.

A baleseti adóról szóló 2011. évi CIII. törvény rendelkezik az új adónem befizetéséről, és annak beszedési módjáról.

Az adót azoknak kell megfizetnie, akik szerződéskötési kötelezettséggel rendelkezve, szükséges megkötniük a KGFB-t a gépjárművükre. Ebben az esetben a szerződő kötelessége az adó megfizetése. A törvény, az adó mértékének megállapítására, beszedésére és befizetésére a biztosítókat kötelezi.

A baleseti adó megállapítása a 2012. január 01-e utáni időpontra vonatkozóan, a KGFB díjnak megfelelő ütemben és fizetési módban kell a biztosítóknak beszednie. Azok, akik 2011-ben szerződtek és éves díjukat már befizették, nekik arányosan, a 2012-es évre átnyúló időszak után kell megfizetniük a díjat.

A baleseti adó alapja a kötelező biztosítás és a fedezetlenségi díj 30%-a, amely a napi 83 forintot nem lépheti át gépjárművenként. Amennyiben bármely okból nő, vagy csökken a KGFB díj mértéke évközben, a baleseti adó mértéke ennek megfelelően szintén változik.

A szerződőknek mind az adó, mind a kötelező biztosítási díj összegét meg kell fizetnie. Amennyiben az adó befizetésével elmaradnak, abban az esetben a törvényi rendelkezés alapján, a biztosítóknak a befizetett összegből a baleseti adót kell kiegyenlítenie. Így előfordulhat, hogy a biztosító díjnemfizetéssel megszűnteti a szerződését az autósnak.

Amennyiben a biztosító díjnemfizetéssel szűnteti meg a kötelező szerződését, úgy az adóval rendezett időponttól, az autós önadózóvá válik, neki kell bevallania és befizetnie az adóhatóság részére a baleseti adót. A rendezettségről a biztosítók két héten belül tájékoztatják az ügyfeleket.

Az átutalással fizetőknek célszerű a bankjuknál magasabb összegű limitet megadnia a biztosítók felé, mint a fizetési ütemnek megfelelő KGFB díj mértéke, mivel a baleseti adót így nem tudják leemelni és a fentieknek megfelelően díjhátralék keletkezik.