2013-tól, bármikor változhat a kötelező biztosítás díja


A törvényhozás elfogadta a biztosítók 2011-ben felhozott indokat, amelyek alapján megérettnek látják az időt, hogy a KGFB szabályait megváltoztassák, ahol szükséges. Ezek alapján a kártörténeti rendszer adminisztrációja, a díjhirdetés módja és gyakorisága változik.

Az új rendszer bevezetése 3013 január elsejével várható. Az új közös kártörténeti rendszerben az ügyfelek beazonosításának adminisztrációs problémáit, most egy azonosító szám bevezetésével kívánják kiküszöbölni.

Korábban már elfogadta a Parlament, hogy a jövő évi kötelező biztosítás díjait a MABISZ és a PSZÁF weboldalain jelentessék meg október 30-val, kiktatva a drága és felesleges nyomtatott sajtót.

A legjelentősebb változás, hogy a biztosítók évközben bármikor megváltoztathatják a KGFB díját. Ezt a biztosítóknak minimum 60 nappal korábban jelezniük kell és meg kell hirdetni a szabályoknak megfelelően. Ezzel várhaóan megszűnik az az aggályos gyakorlat, hogy egyes szerződések az évfordulót megelőző 60 napon kívül, akár 10 hónappal korábban megköttessenek. Az idejekorán megkötött szerződésekért a biztosítók adtak kedvezményeket, de a tarifát érintő változások beállta esetében már korántsem volt biztos, hogy a választott biztosító volt a legjobb változás.

A kötelező biztosítás kalkulátor folyamatos frissítésekkel fog utána menni a biztosítók díjaiban beállt változásoknak.

Vissza