A felügyelet több biztosítóval szemben hozott intézkedést


A KGFB bónusz malusz rendszer törvényi szabályozásának betartatásáért több biztosítóval szemben intézkedett a PSZÁF. A hat érintett biztosítónak a bónuszrendszerrel összhangban további kedvezményeket éspótdíjakat kellett meghirdetnie.

A felügyelet a novemberi kötelező biztosítás kampányban történt vizsgálódása során, kilenc biztosító akadt fent a rostán, akiket jauár 2-val új díjak meghirdetésére kötelezett. A korábban kötelezett biztosítók ismételt ellenőrzése során hatnál találtak ismét hibát.

A kilenc biztosító a kampányban a bónusz malusz rendszert sértő módon hírdetett díjakat, amelyért újbóli díjhirdetésre lettek kötelezve. A biztosítók meghirdetett tarifáit a felügyelet nem vonta vissza, de március 4-i hatállyal a módosított tarifáknak életbe kellett volna lépnie. A megkötött szerződések életben maradnak, a Pszáf módosítási határozata nem terjed ki ezekre.

A Pszáf jogértelemzése szerint, a bónusz malusz rendszeren kívül nem lehet olyan újabb kategóriákat bevezetni, amelyek a kártörténet alapján pótdíjat, vagy kedvezményt állapít meg. Ez a gyakorlat korábban nem létezett, így a felügyelet elejét kívánta venni annak, hogy a biztosítók a kiskapukat kijátszva hirdessék meg díjaikat.

A Pszáf határozata nem drágítja meg a kötelező biztosítást az évközi váltóknál, hiszen olyan kártörténeti besorolásokat szűntet meg, amelyek a törvényi határon kívül esnek, így díjmódosító hatása nincsen. A KGFB díjszorzókat M4-B10 kategóriában kell meghatározni, az ezen felül eső díjkategóriák nem alkalmazhatóak. A biztosítóknak elegendő eszköz áll a rendelkezésükre, hogy üzletpolitikai vagy biztosításmatematikai szempontok alapján egyes csoportoknak különböző kedvezményeket nyújtsanak.

Vissza