A kötelező biztosítás újítása, az önrészes biztosítás befürdött


A CASCO-nál már jól bevált önrészes konstrukció a KGFB-nél egyszerűen befürdött. Ez úgy lett volna, ha 20 ezer Ft-os önrészt vállal a gépjármű tulajdonos, akkor 20% kedvezményben részesül, ha 50 ezer Ft az önrész, akkor 30%-os a kedvezmény a KGFB tarifából.

Ez egyébként az Unión belül nagyon jól működik már évek óta. Ezt a kötelező biztosítás konstrukciót az Union Biztosító dolgozta ki. A PSZÁF viszont több pontban is úgy vélte, hogy a jogszabályoknak ellent mutat. Például a biztosító az okozott kárt teljesen vagy részben átháríthatja a gépjármű tulajdonosra.

Így tehát, az Union Biztosító kötelező biztosítás konstrukciója nem felel meg a KGFB jogszabályoknak, ezért 5 millió forintra büntette a PSZÁF a Biztosítót. A biztosítások díjait leközlő újságokban, mint a Népszava és a Magyar Hírlap, közzé kellett tenni, a kötelező biztosítás önrészének törlését. Ilyen eset például az ittas vezetés vagy a szándékos károkozás.

A Biztosító eleget tett az ítéleteknek. Továbbra is a kármentesség után kedvezményt ad az ügyfeleknek, 20 illetve 30%-ban, attól függően, hogy mennyi ideje vezetnek kármentesen.

Viszont azok az ügyfelek jártak nagyon jól, akik már megkötötték az önrészes kötelező biztosításukat. Mert így a kedvezményeik megmaradtak, sőt az önrészt a biztosító nem veszi el, akkor sem, ha kárt okoznak.

Vissza